Eναρξη στη EUROPOL του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αντιμετώπισης Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών EMSC
Στην έκθεση συμπερασμάτων της Europol αναφέρεται ότι «το 2015 τα εγκληματικά δίκτυα που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων έκαναν τζίρο 3 έως 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό είναι πιθανό να διπλασιαστεί ή ακόμα και να τριπλασιαστεί μέσα στον επόμενο χρόνο εάν η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση συνεχιστεί».
Σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ο τζίρος των δουλεμπορικών κυκλωμάτων που συμμετείχαν το 2015 στη διακίνηση 1 εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών από τρίτες χώρες προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό επισημαίνεται σε έκθεση της Europol που δημοσιοποιήθηκε χθες, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας ειδικής υπηρεσίας για την εξάρθρωση δουλεμπορικών κυκλωμάτων στην έδρα της υπηρεσίας στη Χάγη.
Η Europol έχει καταχωρίσει στις βάσεις δεδομένων της τα ονόματα 40.000 υπόπτων για συμμετοχή σε δίκτυα δουλεμπόρων, και μάλιστα οι 10.000 εξ αυτών προσετέθησαν στη λίστα υπόπτων το 2015.
Οι περισσότεροι ύποπτοι κατάγονται από χώρες όπως η Βουλγαρία, η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Πακιστάν, η Συρία και η Τουρκία, ενώ στη διάρκεια του 2015 η Europol συμμετείχε σε 1.551 έρευνες για την εξάρθρωση δουλεμπορικών δικτύων. Ο επικεφαλής της νέας υπηρεσίας (European Migrant Smuggling Center - EMSC) κ. Robert Crepinko δήλωσε στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου: «Το EMSC, ενεργώντας ως κόμβος πληροφοριών, θα συνδράμει τα κράτη-μέλη στην προσπάθεια εξάρθρωσης εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση μεταναστών».
Αντίστοιχα, ο Ελληνας επίτροπος Μετανάστευσης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι «Στην ομιλία του ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι, ζήτησαν καταφύγιο στην ΕΕ μέσα στο 2015, διακινδυνεύοντας τις ζωές τους, θύματα δικτύων παράνομων διακινητών.
Σε μία προσφυγική κρίση, όπως η σημερινή, που οφείλεται στις εμπόλεμες περιοχές απ΄ όπου προέρχονται αυτοί οι άνθρωποι και αναζητούν προστασία, παρατηρείται μία αύξηση εγκληματικών δικτύων, που δρουν αποκομίζοντας από τη δραστηριότητα αυτή τεράστια κέρδη.
Κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο ποινικά και νομικά απαράδεκτο αλλά είναι και ηθικά αποτρόπαιο.
Η προσφυγική κρίση με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι είναι σύνθετη και πολυδιάστατη. Απαιτεί μία ολοκληρωμένη και συλλογική προσέγγιση. Η παράνομη διακίνηση μεταναστών είναι ένα φαινόμενο το οποίο ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και γι’ αυτό το λόγο μπορεί μόνο να εξαλειφθεί αποτελεσματικά μέσω μίας συλλογικής προσπάθειας.
Το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, που υιοθετήθηκε τον περασμένο Μάιο, έθεσε ως στόχο να μετατρέψει το έγκλημα αυτό σε μία πολύ επικίνδυνη και μη κερδοφόρα επιχείρηση, για να παταχθεί στη ρίζα του.
Αυτή είναι και η αποστολή του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών: έχει ως στόχο να ενισχύσει τον αγώνα για την καταπολέμηση των αδίστακτων δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών κατά μήκος όλης της Ευρώπης.
Το Κέντρο θα δραστηριοποιείται, βασιζόμενο στην αναλυτική και επιχειρησιακή εξειδίκευση, η οποία έχει ήδη αναπτυχθεί στα πλαίσια της Europol τα τελευταία χρόνια, καθώς και στην αποτελεσματικότητα της Κοινής Επιχειρησιακής Ομάδας, που εστιάζει τις δράσεις της στην περιοχή της Μεσογείου, με την ονομασία JOT MARE, η οποία δραστηριοποιείται επισήμως από τον Μάρτιο του 2015.
Με την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου, διευρύνουμε την περιοχή της Μεσογείου καλύπτοντας όλη την περιοχή της ΕΕ και όλες τις μορφές παράνομης διακίνησης και των διαδρομών τους. Το Κέντρο θα είναι ο ευρωπαϊκός πυρήνας ανταλλαγής πληροφοριών, για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
Η Europol θα είναι περισσότερο λειτουργική και παρούσα στις περιοχές αυτές. Οι Ευρωπαϊκές Κινητές Υποστηρικτικές Ομάδες Έρευνας (EU Mobile Investigation Support Teams), θα ενισχύσουν περαιτέρω την αποστολή αυτή.
Οφείλω να επισημάνω πόσο σημαντικές είναι οι υπηρεσίες καταστολής σε εθνικό επίπεδο μέσα από τη χρήση όλων των μέσων και όλης της τεχνογνωσίας που διαθέτουν για την παρακολούθηση και κατάσχεση των εγκληματικών προϊόντων από την παράνομη διακίνηση μεταναστών.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης θα βελτιστοποιήσει την τεχνογνωσία αυτή και θα ενισχύσει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών-μελών.
Η συνεργασία της Europol με τον Frontex, θα ενδυναμωθεί με την πρόσφατη συμφωνία για την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων και θα έχει αποφασιστικό ρόλο στην ενίσχυση του αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών.
Το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο θα συνδράμει στον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης αλλά είναι απαραίτητη και η συνεργασία με τις εθνικές αρχές, ειδικότερα σε ότι αφορά την ανταλλαγή ποιοτικών πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.
Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή την ευκαιρία που μας προσφέρεται στον αγώνα μας κατά του λαθρεμπορίου μεταναστών. Το Κέντρο θα δρα καταλυτικά στην γεφύρωση της συνεργασίας μεταξύ όλων των συναρμοδίων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης και της Interpol.
Είναι κρίσιμο να επισπεύσουμε τη συνεργασία με τρίτες χώρες. Η Επιτροπή ήδη στηρίζει σχετικές πρωτοβουλίες, αλλά περισσότερες και ποιο στοχευμένες δράσεις χρειάζεται να τεθούν σε εφαρμογή.
Καθώς η Τουρκία είναι κομβικής σημασίας χώρα, απ΄ όπου προέρχονται οι μετανάστες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε ισχυρή συνεργασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Αναμένουμε αποτελεσματικότερη συνεργασία και περισσότερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Europol και των τουρκικών αρχών, μετά την αποστολή αξιωματούχων συνδέσμων του Frontex στην Τουρκία.
Έχουμε και έναν καινούριο σύμμαχο στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου. Το ΝΑΤΟ και τα σκάφη του, που έχουν ήδη καταφθάσει στο Αιγαίο, θα επιβλέπουν τη μεταναστευτική δίοδο από Τουρκία σε Ελλάδα.
Ο απώτερος στόχος αυτής της επιχείρησης είναι να δίνει πληροφορίες στις εθνικές αρχές των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας, σε συνεργασία με τον Frontex, με κέντρο βάρους τα εγκληματικά δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών, τα οποία πυροδοτούν τη μεταναστευτική κρίση.
Είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ σημαντικό να έχουμε αποτελέσματα: να προχωρήσουμε σε συλλήψεις και διώξεις παράνομων διακινητών και να δείξουμε στους εγκληματίες αυτούς, ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τις παράνομες δραστηριότητες τους.
Η Επιτροπή δεσμεύεται ότι θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών προκειμένου να αποτελέσει τον πυρήνα ανταλλαγής πληροφοριών στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου μεταναστών.
Κηρύξαμε τον πόλεμο εναντίον των παράνομων διακινητών. Προσβλέπω να βγούμε νικητές.»
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο επικεφαλής της Europol κ. Rob Wainwright.
Σύμφωνα με στοιχεία της Europol για το 2015, το 22% των υπόπτων για συμμετοχή στα δίκτυα των δουλεμπόρων δραστηριοποιείται ταυτόχρονα στη διακίνηση ναρκωτικών, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά εκείνων που φέρονται να συσχετίζονται με υποθέσεις trafficking ή εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας, όπως οι ληστείες και οι κλοπές.
Πηγή χρηματοδότησης
Για τη διασύνδεση διεθνούς τρομοκρατίας και παράνομης μετανάστευσης, η έκθεση επισημαίνει ότι «οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τη διακίνηση μεταναστών ως πηγή χρηματοδότησής τους», ωστόσο χαρακτηρίζει «μεμονωμένες» τις περιπτώσεις τρομοκρατών που κατέληξαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση κινούμενοι μέσα από τα μονοπάτια των μεταναστών.
Ως παράδειγμα αναφέρεται το ταξίδι μέσω Λέρου των δύο καμικάζι αυτοκτονίας που ανατινάχθηκαν τη 13η Νοεμβρίου, έξω από το Stade de France στο Παρίσι.
Η Αθήνα, καθώς και η Θεσσαλονίκη συγκαταλέγονται στα hotspots (των δουλεμπόρων), όπως αποκαλεί η Europol τις πόλεις με έντονη δουλεμπορική δραστηριότητα.
Επιπλέον, η Αθήνα, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Συρία, συγκαταλέγεται στις περιοχές όπου κατασκευάζονται τα περισσότερα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του Γιάννη Σουλιώτη 23-2-2016
Για περισσότερα πατήστε εδώ : www.europol.europa.eu/content/EMSC_launch