60ή επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης 2017-25-3

 60ή επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης 2017-25-3
Τελευταία ενημέρωση 28/03/2017

Το πρόγραμμα  στη Ρώμη για την 60ή επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης
Παρασκευή 24 Μαρτίου
18:00 Ακρόαση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ από τον Πάπα Φραγκίσκο στο Αποστολικό Μέγαρο του Βατικανού
20:30 Προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
Σάββατο 25 Μαρτίου
09:00 Αφίξεις των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στο Campidoglio
10:00 Έναρξη της Συνόδου των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων
11:20 Τελετή υπογραφής της Διακήρυξης της Ρώμης
11:50 Οικογενειακή φωτογραφία
13:00 Επίσημο γεύμα των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων παρατιθέμενο από Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, κ. Ματαρέλα, στο Προεδρικό Μέγαρο Quirinale
* Σημείωση: Όλες οι ώρες αναγράφονται σε τοπική ώρα Ιταλίας (-1 από ώρα Ελλάδας)


Την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων υιοθετεί με μία ήπια διατύπωση η Διακήρυξη της Ρώμης την οποία υπέγραψαν οι 27 αρχηγοί κρατών-μελών στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής για τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης.

«Θα προχωρήσουμε ενωμένοι, με διαφορετικούς ρυθμούς και ένταση όπου χρειάζεται, αλλά πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, τηρώντας τις Συνθήκες και διατηρώντας πάντα ανοιικτή την πόρτα σε εκείνους που θα θελήσουν να συμμετάσχουν αργότερα» αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο της Διακήρυξης.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν επίσης επί τεσσέρων σημείων:
•    ασφαλή και προστατευμένη Ευρώπη
•    ευημερούσα και βιώσιμη Ευρώπή
•    κοινωνική Ευρώπη
•    ισχυρότερη Ευρώπη.
Στο σημείο της κοινωνικής Ευρώπης γίνεται λόγος για μια Ένωση που θα λαμβάνει υπόψη της την ποικιλομορφία των εθνικών συστημάτων και τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εταίροι, για μια Ένωση που θα μάχεται την ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και θα προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, ενώ παράλληλα θα προστατεύει την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη ή δεν θα υπάρχει καθόλου
60 χρόνια συμπληρώθηκαν από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι 27 (πια) ηγέτες της Ε.Ε. σε μια επετειακή Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη, εκεί όπου "γεννήθηκε" η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης υπέγραψαν τη νέα Διακήρυξη.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έστειλε σαφές μήνα, στη σκιά του Brexit, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μείνει ενωμένη αλλιώς δεν θα υπάρχει καθόλου. Έστειλε έτσι ένα σαφές μήνυμα σε όσους (ανάμεσά τους η ʼνγκελα Μέρκελ) έχουν συζητήσει στο παρελθόν το ενδεχόμενο μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων.
Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή της Διακήρυξης απάντησε και δημόσια στην επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τα εργασιακά, σημειώνοντας πως η θέση της Ελλάδας είναι θέση που ασπάζονται όλοι στην Ε.Ε.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην επιστολή του, μου ανέφερε ότι θεωρεί ότι ως κοινωνικοί εταίροι πρέπει να συνεχίσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και ότι τα εργασιακά δικαιώματα θα αφορούν όλη την Ευρώπη και θα εντάσσονται στο πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου. Αυτά συζητήθηκαν και αποτελεί θέση που μοιραζόμαστε όλοι», είπε ο Ντόναλντ Τούσκ.
Στη Διακήρυξη της Ρώμης διατηρήθηκε -παρά ενστάσεις πολλών χωρών- το κομμάτι του κειμένου για την κοινωνική Ευρώπη και προστέθηκε αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία απουσίαζε από τα πρώτα σχέδια.
 
Η υπογραφή της «Διακήρυξης της Ρώμης» έγινε στην ίδια αίθουσα του Καπιτωλίου όπου στις 25 Μαρτίου του 1957, υπεγράφη η ιστορική ιδρυτική διακήρυξη. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπέγραψε τη «Διακήρυξη της Ρώμης», με την πρωτότυπη πένα, την «ίδια πένα», όπως είπε, που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου πριν από 60 χρόνια. «Υπάρχουν υπογραφές που διαρκούν», είπε χαρακτηριστικά."Ή μαζί ή καθόλου"
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην ομιλία του πριν οι ηγέτες πάρουν τις θέσεις τους για να υπογράψουν τη Διακήρυξη της Ρώμης, έστειλε ένα σαφές μήνυμα για ενότητα και επιχείρησε να βάλει φρένο στα "όνειρα" κάποιων για Ευρώπη δυο ταχυτήτων.
«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη ή δεν θα υπάρχει καθόλου», τόνισε ο Τούσκ και αναφέρθηκε στις αξίες της Ευρώπης, όπως είναι η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η δημοκρατία και η ανεξαρτησία. «Περισσότερα από τα μισά χρόνια της ζωής μου έζησα πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα και απαγορευόταν ακόμα και να ονειρευτείς αυτές τις αξίες», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε, επίσης, ότι δε «φτάνει να διαμαρτυρόμαστε κατά των πολλών ταχυτήτων», τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού των «κοινών κανόνων», όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του λόγου και το κράτος δικαίου. Αυτά είναι τα πραγματικά θεμέλια της Ευρώπης».
"Να είμαστε υπερήφανοι"
«Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που με τη σειρά του έστειλε μήνυμα ενότητας. Ο επικεφαλής της Κομισιόν αναφέρθηκε εκτενώς στα μεγάλα επιτεύγματα της Ευρώπης, τα οποία όμως συχνά οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι τα «ξεχνούν» αλλά στην Αφρική και την Ασία υπάρχει «αυξανόμενη αποδοχή».
«Πετύχαμε διαρκή ειρήνη, καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα το ενιαίο νόμισμα, κάτι που κανένας δεν θεωρούσε πιθανό και τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά», υπογράμμισε. «Μόνο αν μείνουμε ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να παραδώσουμε στις μέλλουσες γενιές μια Ευρώπη πιο ευημερούσα, πιο κοινωνική και πιο ασφαλή», τόνισε ο Λουξεμβούργιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «σήμερα ανανεώνουμε τους όρκους μας και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας σε μια αδιαίρετη Ευρώπη».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγει την επανεκκίνηση», τόνισε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι. «Η Ένωση, λοιπόν, επιλέγει την επανεκκίνηση, μέσα σε έναν ορίζοντα δέκα ετών, με στόχο να ξαναδώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους πολίτες», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ως προτεραιότητες, παράλληλα, αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της φτώχειας, στην κοινή μεταναστευτική πολιτική και σε κοινές πολιτικές άμυνας και ασφάλειας.
«Πρέπει να βρούμε το θάρρος για να προχωρήσουμε σε ενισχυμένες συνεργασίες, εφόσον είναι αναγκαίες», είπε επίσης ο Τζεντιλόνι, τονίζοντας ότι η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να βασισθεί και να υπογραμμίσει τις κοινές της αξίες. Με αναφορά στην υπογραφή της σημερινής Διακήρυξης, τέλος, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός δήλωσε πως «όλοι έκαναν μια υποχώρηση, στο όνομα του κοινού συμφέροντος, για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει μια νέα αρχή».
Στο Καπιτώλιο, εκεί όπου πριν από 60 χρόνια υπογράφηκε η Συνθήκη της Ρώμης, έγινε η τελετή για την υπογραφή της Διακήρυξης της Ρώμης των 27 ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τους Ευρωπαίους ηγέτες υποδέχτηκαν ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, Τζόζεφ Μουσκάτ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ