ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι αναδρομικές περικοπές στους « ενστόλους» Φρένο στις «ασύμμετρες», άδικες

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι αναδρομικές περικοπές στους  « ενστόλους» Φρένο στις  «ασύμμετρες», άδικες
Τελευταία ενημέρωση 07/04/2015

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι αναδρομικές περικοπές στους « ενστόλους»
Φρένο στις  «ασύμμετρες», άδικες και καθ΄υπέρβαση κάθε λογικής και ηθικής τάξης, διπλές και τριπλές περικοπές στις αποδοχές, που επεβλήθησαν στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, στην ενέργεια και αποστρατεία. Η Κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, χωρίς περιστροφές, παρελκυστικές τακτικές, ή άλλα προσχήματα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, του τύπου, στα .... προμνημονιακά επίπεδα και συγκεκριμένα σε αυτά του Αυγούστου του 2012 επιστρέφουν και επισήμως οι μισθοί των «ενστόλων» όλων των Σωμάτων, καθώς δημοσιεύθηκαν οι σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές και πλέον η κυβέρνηση καλείται να τους επιστρέψει περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ ως «αχρεωστήτως κρατηθέντα».
Ειδικότερα με πέντε αποφάσεις (2192-2196/2014) που δημοσιεύθηκαν σήμερα (12-6-14), η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σχεδόν ομόφωνα, έκρινε αντισυνταγματικές και παράνομες τις περικοπές των αποδοχών που έγιναν στους «ενστόλους» όλων των Σωμάτων (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες κ.τλ.) συμπεριλαμβανομένων και των αποστράτων που έγιναν από την 1η Αυγούστου 2012. Ως εκ τούτου περίπου 150 εκατομμύρια συνολικά θα πρέπει να τους επιστραφούν.
Σύμφωνα με την κρίση των δικαστών, εξαιτίας της φύσης της εργασίας των «ενστόλων», τις συνταγματικές απαγορεύσεις, αλλά και τους ειδικούς περιορισμούς των ατομικών δικαιωμάτων των «ενστόλων» θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη μεταχείριση προς αυτούς.
Ως εκ τούτου καταλήγουν οι σύμβουλοι, οι αποδοχές των ένστολων πρέπει «να είναι επαρκείς για αξιοπρεπή διαβίωση και ανάλογες της σημασίας της αποστολής τους για το κράτος».
Ενδιαφέρον έχει και το σκεπτικό της Ολομέλειας ως προς τον τρόπο που θα πρέπει να γίνονται οι μειώσεις στους μισθούς. Σύμφωνα με αυτό «το κράτος μπορεί να προβεί σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων των «ενστόλων», όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή να έχει στην λειτουργία των ενόπλων αυτών Σωμάτων, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων».