Ευρωπαϊκό σώμα συνοριοφυλακής (12-12-2015 )

Ευρωπαϊκό σώμα συνοριοφυλακής (12-12-2015 )
Τελευταία ενημέρωση 16/12/2015

Διαβάσαμε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Της ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για ένα νέο ευρωπαϊκό κοινό σώμα ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, που θα μπορούσε να ελέγχει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ακόμα και αν ένα κράτος-μέλος αντιτάσσεται. Η δεκασέλιδη τολμηρή πρόταση, που έχει στα χέρια της η «Κ», φέρει την υπογραφή του αρμόδιου επιτρόπου για τα θέματα Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλου, και του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φ. Τίμερμανς. Θέτει δε στο τραπέζι τη μετατροπή του Frontex σε έναν πραγματικό ευρωπαϊκό οργανισμό συνόρων με πολύ αυξημένες αρμοδιότητες, καθώς ένα κράτος-μέλος θα μπορεί να αρνηθεί τον έλεγχο των συνόρων του μόνο αν συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων που απαιτείται για να μπλοκάρει την πρόταση της Επιτροπής.

Οπως αναφέρει το έγγραφο, από τον Ιανουάριο ώς και τον Νοέμβριο του 2015, εντοπίστηκε σχεδόν 1,5 εκατ. παράνομων συνοριακών διελεύσεων, ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία της Ε.Ε. Οι υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν καταφέρει να διασχίσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. παράνομα και στη συνέχεια να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε ολόκληρη την Ενωση, χωρίς να εντοπίζονται, να καταχωρίζονται αλλά και να υπόκεινται σε επαρκείς ελέγχους ασφαλείας.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το νέο αυτό κοινό σώμα θα αποτελείται από 1.000 - 2.000 άνδρες και θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο να επέμβει μέσα σε δύο με τρεις ημέρες. Θα μπορεί επίσης να λειτουργεί και σε χώρες εκτός Ε.Ε., όπως η Σερβία ή τα Σκόπια, αν ζητηθεί η συνδρομή του, καθώς πλέον αυτές οι χώρες έχουν μετατραπεί σε πέρασμα μεταναστών προς τις βορειότερες χώρες της Ενωσης.

Ο ρόλος του κοινού σώματος θα αναβαθμιστεί σε σχέση με τον Frontex στις επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης, ενώ γίνεται και συγκεκριμένη αναφορά στη δυνατότητα απέλασης ανθρώπων που δεν έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται στην Ευρώπη, μια εξουσία που δεν διέθετε μέχρι τώρα ο Frontex. Συγχρόνως, η Κομισιόν προτείνει να ενισχυθούν οι συνεργασίες ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ του νέου αυτού σώματος και των εθνικών αρχών. Συγκεκριμένα, προτείνει τη δημιουργία κέντρου παρακολούθησης και ανάλυσης κινδύνου που θα παρακολουθεί τις μεταναστευτικές ροές προς την Ε.Ε. και η συνεργασία με τα κράτη-μέλη θα είναι υποχρεωτική.

Το νέο αυτό κοινό σώμα θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει και ένα κενό που εμφανίστηκε τώρα με την Ελλάδα, όταν ο Frontex ζήτησε από τα κράτη-μέλη να παράσχουν 743 άτομα προσωπικό ώστε να εργαστούν στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα μόνο 447 έχουν προβλεφθεί. Αν οι ελλείψεις εξακολουθήσουν να υπάρχουν, τότε η Επιτροπή θα είναι σε θέση να εκδίδει εκτελεστική απόφαση και να επιτρέπει σε αυτό το σώμα να παρέμβει άμεσα σε καταστάσεις κρίσεων στα εξωτερικά σύνορα μιας χώρας. Το κείμενο καταλήγει πως αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία ώστε να επιστρέψει «η σιγουριά στους Ευρωπαίους πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.».-