Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Μακρυγιάννη - ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Μακρυγιάννη - ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Τελευταία ενημέρωση 16/10/2024

Το Δεκέμβριο του 1944, δύο μήνες μετά την αποχώρηση των Ναζί και την  απελευθέρωση της Πρωτεύουσας, ξέσπασε η κομμουνιστική ανταρσία, η οποία απείλησε την κατάλυση της δημοκρατίας και την εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού. Μαζί δε με την δημοκρατία απειλήθηκαν και τα ιερά και τα όσια της φυλής μας.
Στην άμυνα των Αθηνών κατά της κομμουνιστικής επιβουλής, συντέλεσε αποφασιστικά το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, το οποίο απέκρουσε αποτελεσματικά όλες τις κομμουνιστικές επιθέσεις  και απέτρεψε την προέλαση των ανταρτών προς το Πλατεία Συντάγματος που ήταν ο αντικειμενικός τους σκοπός.
Οι άνδρες του Συντάγματος Χωροφυλακής επί μία εβδομάδα, δέχθηκαν λυσσαλέες επιθέσεις, από πολλαπλάσιες δυνάμεις αλλά δεν εκάμφθησαν και τελικά νίκησαν. Πλήρωσαν όμως τη νίκη τους αυτή με τη θυσία 162 ανδρών οι οποίοι έπεσαν εντός του Συντάγματος και στον γύρω χώρο μαχόμενη με ηρωισμό και αυτοθυσία.
Η αντοχή και η νίκη των υπερασπιστών του Μακρυγιάννη, απέσπασε το θαυμασμό της πολιτικής, πνευματικής  και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, αλλά και του λαού των Αθηνών. Η νίκη αυτή αποδόθηκε σε θαύμα, διότι μόνο ένα θαύμα μπορούσε να  φέρει αυτά τα αποτελέσματα.
Στις 25 Δεκεμβρίου καίτοι είχαν σταματήσει οι επιθέσεις, οι αντάρτες με ελεύθερους σκοπευτές, από τους γύρω από το Σύνταγμα χώρους, απειλούσαν τη ζωή των υπερασπιστών. Τα ξημερώματα της 25ης Δεκεμβρίου ημέρα των Χριστουγέννων, επειδή δεν υπήρχε Ναός ούτε Ιερέας να τελέσει τη θεία λειτουργία, οι υπερασπιστές του Μακρυγιάννη με χίλιες προφυλάξεις και εκ περιτροπής, μετέβαιναν σένα  εικονοστάσι που υπήρχε μέσα στον περίβολο του στρατώνα και προσεύχονταν, ευχαριστώντας τον Ιησού για τη σωτηρία τους. Το μεσημέρι της ιδίας ημέρας, ο διοικητής του Συντάγματος Συνταγματάρχης της Χωροφυλακής Γεώργιος Σαμουήλ συγκέντρωσε τους άνδρες στο διάδρομο του κεντρικού κτιρίου και μέσα σε ατμόσφαιρα γεμάτη συγκίνηση και  θρησκευτική κατάνυξη, αφού απότισαν  φόρο τιμής στους ηρωικούς νεκρούς συναδέλφους τους, τους  ευχαρίστησε για τη γενναιότητα και τον ηρωισμό που επέδειξαν, στην αντιμετώπιση των αναρχοκομμουνιστών και τους  χαρακτήρισε άξιους της πατρίδος. Εν συνέχεια αντάλλαξαν ευχές και όλοι μαζί ευχαρίστησαν τον Κύριο για το θάρρος και την καρτερία με τα οποία τους όπλισε, σε όλο το διάστημα της μάχης. Εκεί κάποιος αναφώνησε ότι στις δύσκολες στιγμές  ο ʼγιος Γεώργιος σαν όραμα εμφανιζόταν και τους  προστάτευε, ενώ έτρεπε τον εχθρό σε φυγή. Αυτό ήταν η αφορμή όπου αυθορμήτως όλοι αποφάσισαν να ανεγείρουν στο χώρο αυτό ένα Ναό προς τιμή του Αγίου Γεωργίου. Όλοι υποσχέθηκαν και δεσμεύθηκαν να συνεισφέρουν εξ ιδίων για να συγκεντρωθούν χρήματα για τον Ναό. ʼρχισε λοιπό ένας έρανος μεταξύ τους, ο οποίος επεκτάθηκε και στη γειτονιά οι κάτοικοι των οποίων προθύμως κατέβαλαν τον οβολό τους για την ανέγερση του Ι.Ν.   
Ο Ναός αυτός ανεγέρθηκε στη βόρεια πλευρά του Συντάγματος, κοντά στην οδό του Διονυσίου του Αεροπαγίτου. Εκεί τελούνταν κάθε χρόνο οι επιμνημόσυνες δεήσεις,  στις 3 Δεκεμβρίου, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων όχι μόνο στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη αλλά στη μάχη των Αθηνών και ακολουθούσε μεγάλη εκδήλωση με την παρουσία του  Πολιτειακού ʼρχοντα της Χώρας, της Κυβερνήσεως, όλων των πολιτικών κομμάτων, της Πνευματικής Ηγεσίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,  εκπροσώπων Σωματείων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου. Την ευθύνη για την οργάνωση της εκδηλώσεως την είχαν τα Σώματα Ασφαλείας, Χωροφυλακή ,Αστυνομία Πόλεων και Πυροσβεστικό Σώμα, όπως όρισε το Β.Δ.`. που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο1961.
Μετά την μεταπολίτευση, η πολιτεία αποφάσισε να καταργήσει τις επίσημες εορτές που είχαν καθιερωθεί μετά τα Δεκεμβριανά. Έτσι την εκδήλωση ανέλαβε να οργανώνει στον ίδιο τόπο ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών Κεντρικής και Νοτίου Ελλάδος και εν συνεχεία από το έτος 1998 και μέχρι σήμερα η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας.
Οι ανάγκες του Μουσείου Ακροπόλεως, που μετετράπει ο χώρος του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη , επέβαλε την κατεδάφιση του αρχικού Ναού και την μεταφορά του σε παραπλεύρως νεοκλασικό κτίριο το οποίο διασκευάσθηκε σε Ναό, όπου λειτουργεί μέχρι σήμερα.
Ο εσωτερικός χώρος του Ναού παρεδόθη  αδιαμόρφωτος. Η Ομοσπονδία σε συνεννόηση με την Αρχιεπισκοπή και τον Εφημέριο του Ναού πατέρα Ιωάννη, αποφάσισε να  ανακαινίσει και να εμπλουτίσει το εσωτερικό του Ναού με αγιογραφήσεις και κατασκευή του τέμπλου, ώστε να καταστεί ο Ναός εκτός από ένα περικαλλή και ευπρεπή χώρο προσκυνήματος και μνημείο που θα θυμίζει τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στο χώρο αυτό αλλά και θα διδάσκει και θα  φρονηματίζει τους νεότερους.

Είναι λοιπόν καθήκον όλων μας, να συμβάλουμε στην ολοκλήρωση του έργου αυτού το οποίο ευρίσκεται σε εξέλιξη, αγοράζοντας το μικρό αυτό ημερολόγιο και μεριμνώντας να το αγοράσουν και άλλοι. Πέρα δε των άλλων με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα η ευγνωμοσύνη μας προς τους ηρωικούς μαχητές του Μακρυγιάννη και θα είναι γι αυτούς το καλύτερο μνημόσυνο. 

Μετά απο αρκετά χρόνια προσφοράς τόσο σε ατομικό επίπεδο αποστράτων συναδέλφων αλλά και Συνδέσμων - Ενώσεων ο Ιερος ναός του Αγίου Γεωργίου στη νέα θέση του εμφανίζει αυτή την περικαλή εικόνα .
Οι ιερείς που μέχρι σήμερα έχουν υπηρετήσει τον Ιερό Ναό είναι οι εξής


Έρευνα ιστορικού αρχείου Π.Ο.Α.Σ.Α.
Για λόγους ιστορικούς αφήσαμε την εξιστόρηση όπως ακριβώς αναγράφεται στην  Ιστορικη ανασκόπηση απο ένα  αρχειακό ημερολόγιο της Π.Ο.Α.Α..Σ.Α . 

ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΩΤΗΣ Οδυσσεύς
Αντιστράτηγος ε.α. ΓΓ Δ.Σ. Π.Ο.Α.Σ.Α.