Σχέδιο για ελληνικό ασφαλιστικό fund (16-12-2015)
Σχέδιο για ελληνικό ασφαλιστικό fund (16-12-2015) Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥαπο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Μελλοντικά έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων που εκτιμάται σε περίπου 15 δισ. ευρώ, τις αποκρατικοποιήσεις, τα παντός τύπου πρόστιμα από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής, ακόμη και από έναν πιθανό φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές θα αναζητήσουν σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί που συμμετέχουν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), με στόχο την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.
Στο υπουργείο Εργασίας επιδιώκουν να προσαρτήσουν στο σχέδιο νόμου που ήδη καταρτίζεται ώστε να είναι έτοιμο τις πρώτες ημέρες του 2016, διατάξεις για τη δημιουργία ενός ειδικού αποθεματικού κεφαλαίου, ενός ασφαλιστικού fund, που θα διασφαλίζει μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Αναλυτικά, και σε συνδυασμό με την κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλη από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για ένα διάστημα, πιθανότατα για 2 με 3 χρόνια, το ΚΥΣΚΟΙΠ θα αναζητήσει επιπλέον πόρους οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία αποθεματικού, χωρίς να επιβαρύνεται για την ώρα, ο κρατικός προϋπολογισμός. Μάλιστα, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να συνδέσει την εισπραξιμότητα των Ταμείων με την αύξηση των εισφορών, ώστε όσο τα έσοδα αυξάνονται, να μειώνονται αντίστοιχα οι εισφορές.
Oσο για το ελληνικό fund που θα μπορούσε να λειτουργεί στα πρότυπα του νορβηγικού Ταμείου, προβλέπεται να συγκεντρώνει πόρους από διάφορες πηγές όπως: την αξιοποίηση μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μέσω του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, τα έσοδα που σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με τους υδρογονάνθρακες, έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια κ.ά.
Πρόσθετα έσοδα στο Ταμείο αυτό, που αρχικά θα λειτουργεί ως «κλειστός κουμπαράς» προκειμένου να στηρίξει οικονομικά το σύστημα, στο μέλλον, εφόσον χρειαστεί, θα αναζητηθούν και από την πιθανή επιβολή ενός φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ή ακόμη και την επιβολή ειδικού τέλους υπέρ του ασφαλιστικού στις συμβάσεις παραχώρησης δημοσίων έργων, καθώς και στους προμηθευτές του Δημοσίου, όταν κριθεί ότι υπάρχει περιθώριο. Εσοδα θα αναζητηθούν και από τα φορολογικά ή άλλα πρόστιμα, όπως για παράδειγμα από την παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση θεωρείται και ο περιορισμός της «μαύρης» εργασίας που σήμερα εκτιμάται κοντά στο 20%-25%. Είναι δε, χαρακτηριστικό ότι πλέον, ακόμη και οι εκπρόσωποι των δανειστών προτείνουν σε κυβερνητικά στελέχη την αύξηση των εσόδων των Ταμείων από την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, ως αντιστάθμισμα στην πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Μαγιά για το νέο Ταμείο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών.
Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει και η Εκτελεστική Επιτροπή της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) χωρίς τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ που έχει αποχωρήσει εδώ και μήνες. Αν και από την αρχή διαπιστώθηκε ότι απαιτούνται πολλές διευκρινίσεις, καθώς η πρόταση που παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, στον πρόεδρο της ΟΚΕ Γ. Βερνίκο είναι γενικόλογη και εμπεριέχει πολλά θολά σημεία, η Επιτροπή αναμένεται σήμερα να συνεδριάσει προκειμένου να καταθέσει τη γνώμη της. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να καταγραφεί και επίσημα η άποψη του συνόλου των εργοδοτικών φορέων, ότι μια πιθανή αύξηση των εισφορών θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στην όποια προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, οδηγώντας στην πράξη στο αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο, ήτοι στη μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Παράλληλα, αναμένεται να ζητηθούν διευκρινίσεις από το υπουργείο Εργασίας για μια σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα τι σημαίνει «εξορθολογισμός» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ποιο είναι το νέο ποσοστό αναπλήρωσης και πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις. Αλλά και όσον αφορά τον αριθμό των Ταμείων, δεν αναμένεται επίσημη τοποθέτηση από την ΟΚΕ, καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία στο εάν απαιτούνται ένας ή περισσότεροι φορείς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη κατάργηση της αυτονομίας του ΤΣΜΕΔΕ θα οδηγήσει σε «λουκέτο» πλήθος εργοληπτικών επιχειρήσεων με αλυσιδωτές εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση τόσο στις κατασκευές, όσο και σε χιλιάδες άλλες βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις που εξαρτούν την ύπαρξή τους από τον κατασκευαστικό κλάδο.