Αρχική σελίδα / Οικονομικά / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΝΕΑ / Ιδιαίτερα δυσμενείς και επαχθείς οι νέες ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό
Ιδιαίτερα δυσμενείς και επαχθείς οι νέες ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό
Τελευταία ενημέρωση
18/10/2015
IΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΧΘΕΙΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ:
Μεγάλα θεσμικά ζητήματα για τα οποία αγωνίστηκε σύσσωμη η αστυνομική «οικογένεια», ανεξάρτητα από τη θέση του κάθε μέλους στην ενέργεια, ή αποστρατεία, αλλά και όλα τα στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, κατεδαφίζονται με ένα μόνο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που φέρνει η Κυβέρνηση με τη μορφή κατεπείγοντος στη Βουλή. Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι όλα τα βάρη, μεταφέρονται στους «συνήθως ύποπτους», όπως είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Αποδεικνύεται και σήμερα, μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια διαπραγματεύσεων και εφαρμογής μνημονίων, ότι καλούνται και πάλι τα πλέον αδύναμα στρώματα του ελληνικού λαού να σηκώσουν τα νέα βάρη στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης που όλο εξαγγέλλεται και ποτέ δεν έρχεται. Το πλαίσιο αυτού του νέου μνημονίου περικλείει βάρη που αφορούν κυρίως τα ειδικά μισθολόγια, την αναδρομική ένταξη των επικουρικών στο ΕΤΕΑ, τη σταδιακή και βίαιη προσαρμογή του συνταξιοδοτικού με βάση τις νέες επιταγές, τις «ετερόκλητες» ενοποιήσεις Ταμείων, με αναδρομικό χαρακτήρα και τις μειώσεις συντάξεων μέσα από την αύξηση των εισφορών. Οι νέες ρυθμίσεις πρόκειται να ψηφιστούν έως τις 15 Ιουλίου με τη μορφή του κατεπείγοντος νομοσχεδίου.
Καλούμαστε, όλοι μαζί με ενότητα και πνεύμα ομοψυχίας να αγωνιστούμε για τα «αυτονόητα» για να επικρατήσει το δίκαιο και η ηθική.
Σχετικό με τον «αρμαγεδδόνα» των μέτρων είναι το παρακάτω άρθρο:
Οι αλλαγές σε Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό που προβλέπει το ν/σ:
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
ʼμεση ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ, αυξήσεις στις εισφορές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις υπέρ των κλάδων υγείας και "πάγωμα' των συντάξεων από το 2016 μέχρι το 2021 έρχονται άμεσα σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Πιο αναλυτικά το σχετικό ν/σ προβλέπει ότι:
Στους συνταξιοδοτούμενους όλων των ασφαλιστικών ταμείων μετά τις 30 Ιουνίου 2015, χορηγείται σύνταξη που αναλογεί στις καταβαλλόμενες εισφορές και μετά την συμπλήρωση του 67ου έτους, χορηγείται το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης (κατώτατο όριο).
Από 1η Ιανουαρίου 2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλα τα ταμεία και οι τομείς επικουρικής ασφάλισης που δεν έχουν ενταχθεί μέχρι την δημοσίευση του παρόντος.
Από την ανωτέρω ημερομηνία πόροι όλων των εντασσομένων ταμείων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ είναι οι προβλεπόμενοι στο άρθρο 38 του Ν. 4052/2012.
Από 1η Ιανουαρίου 2016 οι εγγυημένες σε μηνιαία βάση συνταξιοδοτικές εισφορές (κρατική επιχορήγηση) προς τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης διατηρούνται σε ονομαστικούς όρους μέχρι το έτος 2021 στα επίπεδα του έτους 2015.
Από 1η Ιουλίου 2015 αυξάνονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης από 4% σε 6% και παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις και από την ανωτέρω ημερομηνία το αντίστοιχο ποσοστό εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, ορίζεται σε 6% και παρακρατείται από τις επικουρικές συντάξεις.
Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα εκδοθούν έως τις 31 Ιουλίου 2015, ρυθμίζονται θέματα εφαρμογής των προηγούμενων άρθρων, που αφορούν τους όρους ένταξης ταμείων ή τομέων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής ασφάλισης, τις λεπτομέρειες και την διαδικασία εναρμόνισης των ασφαλιστικών εισφορών με την ισχύουσα στο ΙΚΑ καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Κανένας συνταξιούχος δεν μένει ανεπηρέαστος
Το σύνολο των συνταξιούχων θα θιγεί από τα μέτρα τα οποία επρόκειτο να ψηφιστούν στο ελληνικό κοινοβούλιο μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου, βάσει της χθεσινής συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης – ευρωζώνης.
• Οι κύριες συντάξεις 2,6 εκατ. συνταξιούχων θα "παγώσουν" μέχρι το 2021. Αυτό σημαίνει πως δεν θα δουν καμία ονομαστική αύξηση σε περίπτωση ανόδου του πληθωρισμού τα επόμενα έξι χρόνια.
Αντίθετα, οι συντάξεις θα μειωθούν σε πραγματικούς όρους, όταν θα αρχίσει να αυξάνεται ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή. Προς το παρόν, ο ΓΔΤΚ μειώνεται και μάλιστα κατά πολύ (2-2,5% ήδη από τα τέλη του 2014). Η εξοικονόμηση, εφόσον αρχίζει να αυξάνει ο πληθωρισμός μαζί με το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, από αυτό το μέτρο θα είναι έμμεση, αλλά δεν μπορεί ακόμα να προβλεφτεί επακριβώς λόγω του ότι τελούν υπό πλήρη αναθεώρηση όλες οι προβλέψεις για ΑΕΠ-πληθωρισμό στην Ελλάδα μετά τα Capital Controls αλλά και τη νέα συμφωνία.
Στο σύνολο, επίσης, των 4,5 εκατ. κύριων και επικουρικών συντάξεων (σ.σ. κάποιοι από τους 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχων λαμβάνουν πάνω από μία κύρια και επικουρική σύνταξη) θα αυξηθεί κατά 2% –δηλαδή από το 4% στο 6%- η εισφορά υπέρ του κλάδου υγείας που για τους περισσότερους συνταξιούχους είναι ο ΕΟΠΥΥ. Αυτή η αύξηση των εισφορών υπέρ του κλάδου υγείας θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση της σύνταξης των δικαιούχων της,
Η μέση επιβάρυνση για κάθε κύρια σύνταξη ανέρχεται ετησίως σε 312 ευρώ και σε 276 ευρώ για κάθε επικουρική σύνταξη. Η συνολική εξοικονόμηση για το β΄ εξάμηνο του 2015 εκτιμάται γύρω στα 250 εκατ. ευρώ.
- Η σταδιακή, μέχρι τέλος του 2019, κατάργηση του ΕΚΑΣ αφορά περίπου 300.000 συνταξιούχους (επί του συνόλου των 2,6 εκατ.). Αυτό σημαίνει πως οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα χάσουν σε τέσσερα χρόνια από σήμερα γύρω στα 200 ευρώ μηνιαίως (ή 2.400 ευρώ ετησίως).
Με την κατάργηση του ΕΚΑΣ στο 20% των δικαιούχων του από το Μάρτιο του 2016, θα προκύψει εξοικονόμηση περίπου 150 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015, εφόσον δεν βρεθεί εναλλακτικός τρόπος αυτοχρηματοδότησης των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, θα οδηγήσει σε μειώσεις τουλάχιστον 15% στις επικουρικές συντάξεις 1 εκατ. συνταξιούχων του ΕΤΕΑ.
Η μείωση αυτή αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 25 ευρώ μηνιαίως σε κάθε δικαιούχο σύνταξης του ΕΤΕΑ και περίπου 300 ευρώ σε ετήσια βάση.
Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις (20-30%) στα μερίσματα πάνω από 200.000 ασφαλισμένων στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, στο οποίο πρόκειται να διατηρηθεί η κατάργηση του κοινωνικού πόρου τον οποίο απολάμβανε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014. Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αναμένονται μειώσεις 30% στα εφάπαξ περίπου 30.000 συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίες αντιστοιχούν σε 70 εκατ. ευρώ μόνο για φέτος.
Πηγή capital, 14-7-15,