Σχέδιο για τμηματική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών έως το 2018 (12-11-2015 )

Σχέδιο για τμηματική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών έως το 2018 (12-11-2015 )
Τελευταία ενημέρωση 14/11/2015

Διαβάσαμε στην Ημερήσια Καθημερινή
Της ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
Σχέδιο τμηματικής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον 3 μονάδες έως το 2018 επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με στόχο να περιοριστούν ή ακόμη και να αποτραπούν οι μειώσεις κύριων συντάξεων. Αν η πρόταση απορριφθεί, τα σενάρια για μειώσεις αγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 40% για συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει πριν από τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας τους.

Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως έχει αναλάβει ενεργό μέρος στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό και το Μέγαρο Μαξίμου που επιθυμεί το «κόστος του ασφαλιστικού» να μην το σηκώσουν εξ ολοκλήρου οι συνταξιούχοι. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται το σχέδιο για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά τουλάχιστον 3 ποσοστιαίες μονάδες, 1,5 το 2016, και το υπόλοιπο 1,5 μεταξύ 2017 και 2018. Κεντρική επιδίωξη είναι ακόμη και η αποτροπή οποιασδήποτε μείωσης των κύριων συντάξεων. Στον αντίποδα, μεγάλες, ακόμη και άνω του 6% μεσοσταθμικά, εκτιμάται ότι θα είναι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, με δεδομένο ότι και οι θεσμοί δέχθηκαν τη διατήρηση του ΕΤΕΑ ως ενιαίο επικουρικό ταμείο για όλους τους ασφαλισμένους. Μάλιστα, συζητείται και φαίνεται πως προκρίνεται από την κυβέρνηση και η περιορισμένη αύξηση των εισφορών και στους εργαζόμενους, πιθανότατα μισή μονάδα εντός του 2016, που θα διοχετευθεί στη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΕΤΕΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνδυασμός αύξησης των εισφορών και μείωσης των συντάξεων, κυρίως των επικουρικών, θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση των απαιτούμενων κεφαλαίων της τάξης του 1,9% του ΑΕΠ έως το 2018. Το θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών απασχόλησε και το τελευταίο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, ο οποίος σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του, τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνει ότι μια πιθανή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, εκτός από την υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας (όπως αποκάλυψε η «Κ» καταβάλλουμε από τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στην Ε.Ε.), θα ανακόψει οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ενώ θα οδηγήσει σε διόγκωση της αδήλωτης εργασίας με θύμα, τελικά, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών, αν και δεν συμφωνούν με την αύξηση των εισφορών, δεν έχουν πει την τελευταία κουβέντα στο θέμα.

Αλλωστε, το ασφαλιστικό φαίνεται πως έχει μπει στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξάγονται, παράλληλα με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και το υπουργείο Εργασίας, σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Μετά δε και την αποσύνδεσή του από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι υπάρχει λίγος χρόνος ακόμη μέχρι τις 23 με 30 Νοεμβρίου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό σχέδιο μεταρρύθμισης.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ασφαλιστικό, σε τεχνικό επίπεδο και όχι με τους επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως προκρίνεται η λύση της δημιουργίας ενός ταμείου κύριας ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους, πιθανότατα με διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ ως φορέων πρόνοιας, απογυμνωμένων δηλαδή από την κοινωνική ασφάλιση, και η διατήρηση του ΕΤΕΑ ως αυτόνομου ταμείου επικουρικής ασφάλισης.

Καθώς μάλιστα το μείγμα περικοπών - εισφορών δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη, τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια, παραμένουν εφιαλτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι περικοπές μπορεί να αγγίζουν και το 40% των συντάξεων (όπως αυτές ίσχυαν το 2010, πριν από τις περικοπές των μνημονίων) κυρίως γι’ αυτούς που αποχώρησαν από το σύστημα νωρίς, πριν από τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας.

Πληροφορίες που διαψεύσθηκαν από το υπουργείο Εργασίας, αναφέρουν ότι το θέμα τέθηκε στο τραπέζι των χθεσινών συζητήσεων παραγόντων του υπουργείου με τα τεχνικά κλιμάκια, με τους δανειστές να ζητούν περικοπές έως και 40% σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τα 65. Συγκεκριμένα, οι νεότεροι, στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των συντάξεων, θα λαμβάνουν το 60% της νέας σύνταξης, όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί νωρίς και μέχρι να συμπληρώσουν την ηλικία των 65 ετών. Μετά τα 65 οι συνταξιούχοι θα μπορούν να λαμβάνουν το 100% της νέας τους σύνταξης. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του συστήματος Ηλιος, νεότεροι από 65 ετών είναι σήμερα το 27,5% των ήδη συνταξιούχωνΠερισσότερα πατήστε . www.kathimerini.gr/838408