Τιμήθηκαν οι επιζώντες μαχητές της Χωροφυλακής στη Μάχη της Κρήτης σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο
Με πρωτοβουλία της «Αμφικτυονίας Οικουμενικού Ελληνισμού» και σε συνεργασία με την «Παγκρήτιον Ένωσιν Αττικής» οργανώθηκε στο Πολεμικό Μουσείο στην αθήνα την :22-5-2001 πανηγυρική εκδήλωση προς τιμή των επιζώντων μαχητών της Μάχης της Κρήτης, τον Μάιο του 1941. Στους παρισταμένους μαχητές απονεμήθηκαν Τιμητικά Διπλώματα από την Αμφιτυονία - Οικουμενικού Ελληνισμού και αναμνηστικά Μετάλλια από την Παγκρήτιον Ένωσιν Αττικής.
Από το Σώμα της Χωροφυλακής ετιμήθηκαν οι μαχητές:
Επιζώντες της Μάχης της Κρήτης τον Μάιο του 1941
Είναι γνωστό ότι η Χωροφυλακή έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μάχη της Κρήτης κυρίως στην περιοχή του Νομού Λασιθίου, όπου οι Δόκιμοι Χωροφύλακες και η λοιπή δύναμη των Υπηρεσιών έδειξαν αξιοθαύμαστον ηρωισμό και αυτοθυσία και καθήλωσαν τις επίλεκτες δυνάμεις του Γερμανικού στρατού.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αποστολάκης Δημητρίου η υφυπουργός κα Μ. Αποστολάκη, βουλευτές, εκπρόσωποι του Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας και μαθητές των αντίστοιχων Σχολών Ευελπίδων και Αξιωματικών Αστυνομίας, Εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων και πλήθος κόσμου.
Εκ μέρους της Ομοσπονδίας παρέστησαν ο Πρόεδρος κ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗΣ Νικ., ο Γεν. Γραμματέας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Θεόφιλος και πολλά μέλη. Ο Αντιπρόεδρος της ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ Υποναύαρχος κ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ Απόστολος στην ομιλία του εξήρε τη συμμετοχή της Χωροφυλακής στη Μάχη της Κρήτης.
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡ/ΚΗΣ κ. ΚΟΥΤΣΙΑΝΑ ΝΙΚ.
- Ο Επίτημος Αρχηγός της Χωροφυλακής κ. ΚΟΥΤΣΙΑΝΑΣ Νικόλαος ανέγνωσε το κατωτέρω μήνυμα << Με μεγάλη συγκίνηση αποδέχομαι την τιμητική διάκριση που απονέμεται σε εμέ και τους συναδέλφους μου, συμπολεμιστές για τη συμμετοχή μας στην Μάχη της Κρήτης τον Μάιο του 1941.
Ευχαριστώ θερμά την Αμφικτυονία Οικουμενικού Ελληνισμού και Ενώσεων Κρητών και τους συγχαίρω για την πρωτοβουλία τους αυτή που τα μέγιστα συμβάλλει στην τόνωση της Εθνικής μνήμης για τις επόμενες γενεές. Η Κρήτη δεν μπόρεσε να προσφέρει πολλά, τα τέκνα της όμως διέθεταν παλληκαριά και δύναμη ψυχής. Γι' αυτό βαρύ το τίμημα που πλήρωσαν. Οι ολίγες Ελληνικές Στρατιωτικές Συμμαχικές και Αστυνομικές δυνάμεις με την συμπαράστασιν του Κρητικού λαού ανέλαβαν, παρά την τρομακτικήν ανεπάρκεια σε βαρύ οπλισμό και εφόδια ζωτικής ανάγκης, το βαρύ καθήκον να αποκρούσουν οιανδήποτε αποβατικήν εχθρικήν ενέργεια και πράγματι έδωκαν έναν άνισον, σκληρόν, άπελπιν αλλά τιτάνιον αγώνα κατά των επιδρομέων. Ολόκληρο το έθνος τους ευγνωμονεί.
Η Χωροφυλακή δια της δυνάμεως εκ χιλίων περίπου ανδρών της Σχολής Δοκίμων Χωροφυλακής Ρεθύμνου είχε αναλάβει την ευθύνη του κεντρικού τομέως αμύνης της περιοχής αυτής.
Ένα μεσημέρι του Μαΐου της ρίψεως χιλιάδων Γερμανών αλεξιπτωτιστών ανατολικα του Ρεθύμνου προηγήθηκε ανελέητος βομβαρδισμός, καταστράφηκε η Σχολή μας και πολλά κτίρια, εφονεύθηκαν ο εππόπιος Διοικητής Χωροφυλακής Ρεθύμνου Αντ/ρχης Μανιουδάκης Στυλιανός, ο Νομάρχης και πολλοί άμαχοι.
Πάραυτα οι εν διασπροά λόχοι της Σχολής βάσει σχεδίου συνέκλιναν αστραπιαίως προς το πεδίον της μάχης και ενεπλάκησαν σε σκληρό και αιματηρόν αγώνα.
Επί εβδομάδες νηστικοί και άυπνοι συνεχίζαμε τις μάχες κάτω από την ομπρέλα των Γερμανικών στούκας. Τα θύματα πολλά, ιδίως από την πλευρά των Γερμανών. Τελικά κατελήφθησαν τα Χανιά και μηχανοκίνητα τμήματα Γερμανών εκκινήσαντα από την καταληφθείσαν πόλιν των Χανίων, κατέφθασαν προς ενίσχυσιν των έναντί μας Γερμανών αλεξιπτωτιστών, οπότε κάθε περαιτέρω συνέχισις του αγώνος από πλευράς μας ήταν μάταιη και όλη η δύναμις της Χωροφυλακής συνελήφθη. Αξίζει να σημειωθεί εδώ η ηρωική στάσις του Δ/του της σχολής μας Ταγματάρχου Χωροφυλακής Χανιώτη Ιακώβου, ο οποίος αρνήθηκε προηγουμένως να εκτελέσει διαταγήν να παραδώσει την πόλιν του Ρεθύμνου στους Γερμανούς συμμερισθείς την τύχην όλων μας.
Οι περιπέτειες του τμήματος αυτού της Χωροφυλακής κατ' εξαίρεσιν δεν τελείωσαν. Επακολούθησε ο γολγοθάς του εγκλεισμού μας σε Γερμανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων έξω των Χανίων και του Αεροδρομίου του Μάλεμε , αποτελέσαντες ανθρώπινη ασπίδα κατά των αεροπορικών συμμαχικών επιδρομών.
Η διαβίωσις στα στρατόπεδα αυτά ήταν φρικτή και ανείπωτη. Η μεταχείρισις απάνθρωπη και βάρβαρη. Αυτή ήταν εντολή του Χίτλερ να τιμωρηθεί η Χωροφυλακή διότι κατ' αυτόν η Αστυνομία δεν έπρεπε να πολεμά και επειδή στον τομέα μας είχαν οι Γερμανοί εκατοντάδες θύματα.
Τέλος το Δεκέμβριο του 1941 με επέμβασιν του Διεθνούς Δικαστηρίου αφέθημεν πλέον ελεύθεροι.
Έτσι, ολοκληρώθηκε η πλήρης κατάληψις της Ελλάδος και η χώρα μας πορεύθηκε τον κακοτράχαλο δρόμο της κατοχής.
Ας διατηρήσωμε ζωηρά στη μνήμη μας τις θυσίες των νεκρών μας και ένας ολόψυχος έπαινος να συνοδεύει τον Έλληνα πολεμιστή.>>
ΠΗΓΗ: Αρχείο Π.Ο.Α.Σ.Α.
Επιμέλεια έρευνα
ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΩΤΗΣ Οδυσσεύς
Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ.