Επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη 20-4-2015

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη 20-4-2015
Τελευταία ενημέρωση 30/04/2015

Την 20-4-2015 ο Πρωθυπουργός κ. ΤΣΙΠΡΑΣ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη . Τον υποδέχτηκε ο υπουργός καθηγητής κ. ΠΑΝΟΥΣΗΣ και η Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής . Ο  πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Πανούση, απηύθυνε χαιρετισμό στην Ηγεσία  της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής,.επισκέφθηκε στο γραφείο του τον διοικητή της ΕΥΠ Γ. Ρουμπάτη, ενώ ξεναγήθηκε στο Κέντρο Διαχείρισης Συνόρων της ΕΛ.ΑΣ. στον 3ο όροφο του υπουργείου. «Οραμά μου είναι να ξεφύγουμε από προκαταλήψεις και να πετύχουμε συμφιλίωση πολίτη και αστυνομικού» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, στην έναρξη της ομιλίας που απηύθυνε στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., και συνέχισε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την ασφάλεια των αστυνομικών». Εξέφρασε τη βούλησή του να αποκαταστήσει αδικίες στους μισθούς των ενστόλων και ζήτησε μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και δράσης ακροδεξιών θυλάκων στο εσωτερικό της αστυνομίας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε καθιέρωση «αδιάβλητου συστήματος κρίσεων μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες». Παράλληλα, σε όσους επέκριναν τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της αντιμετώπισης καταλήψεων δημόσιων κτιρίων είπε ότι τάσσεται υπέρ της ήπιας διαχείρισης αψηφώντας το πολιτικό κόστος και προσέθεσε ότι «η δημοκρατική στάθμιση δεν πρέπει να ερμηνεύεται από ορισμένους ως αδυναμία».

( ακολουθεί η ομιλία του κ υπουργού )
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 20 Απριλίου 2015

Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Γιάννη Πανούση στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σας καλωσορίζουμε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η παρουσία σας εδώ και τώρα σηματοδοτεί ακριβώς την εμπιστοσύνη της Πολιτείας προς την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία, θεσμούς της Δημοκρατίας που σέβονται το Σύνταγμα και υπηρετούν τα δικαιώματα του κάθε πολίτη, του κάθε συνανθρώπου.

Θεσμική και οργανωτική αναδιάρθρωση, αλλά κυρίως αξιακή αναγέννηση στο επίπεδο των σχέσεων Αστυνομίας – Κοινωνίας: αυτή είναι η πρόκληση μας, η πρόκληση της εποχής.

Η Αστυνομία, ως θεσμός της Δημοκρατίας, υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον στον πλέον ευαίσθητο τομέα: αυτόν της ασφάλειας και της κοινωνικής ειρήνης μέσα σ’ ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ακόμα και αυτών που παραβιάζουν το νόμο.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ζούμε σε ένα νέο περιβάλλον εγκλήματος και ασφάλειας. Έχουμε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα βίας, που προσβάλλουν ευθέως την ανθρώπινη ζωή. Κυρίως όμως έχουμε μια εγκληματικότητα, που προσβάλλει την ασφάλεια των πολιτών και δημιουργεί κινδύνους στην ίδια τη Δημοκρατία. Γι’ αυτό πρέπει το Κράτος Δικαίου και κυρίως η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη να βρουν με ποιο τρόπο θα διαχειριστούν αυτό το νέο περιβάλλον εγκληματικότητας και ανασφάλειας, πάντα με όρους συνταγματικής και δημοκρατικής νομιμότητας.

Η νέα μορφή βίας, εγκληματικότητας και ανασφάλειας δημιουργεί και νέους ρόλους στη στρατηγική της Αστυνομίας, η οποία πρέπει να δρα λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τα κοινωνικά και πολιτισμικά δεδομένα, τη συλλογική συνείδηση και βέβαια την ιστορία και τα δικαιώματα του λαού.

Η Αστυνομία σε ένα δημοκρατικό κράτος προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών, ενώ σε ένα αυταρχικό κράτος καταπιέζει τους πολίτες. ʼρα η τριγωνική σχέση Κράτος – Αστυνομία – Πολίτης, συναντιέται, κατά τη γνώμη μας, στο σημείο που η υποχρέωση των αστυνομικών για την προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης, συνιστά ένα διαχρονικό δημοκρατικό αίτημα.

Κρίσιμο το ερώτημα: η Αστυνομία μπορεί πέραν του κοινωνικού ελέγχου να επιφορτιστεί και με την εδραίωση της δημοκρατικής νομιμότητας; Ίσως και με την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής; Η Αστυνομία ως κοινωνική λειτουργία, αλλά και ως θεσμική λειτουργία, μπορεί να στοχεύσει στην προστασία και στη ρύθμιση της κοινωνικής τάξης, δηλαδή να εξασφαλίζει το χώρο άσκησης των δικαιωμάτων όλων μας;

Η Ελληνική Αστυνομία έχει κατανοήσει ότι η συλλογική δράση δεν αποτελεί παράγοντα διατάραξης της δημόσιας τάξης, αλλά κοινωνική λειτουργία. Στο βαθμό που η Αστυνομία διευκολύνει την άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, η σχέση ανάμεσα σε αυτή και τους πολίτες θα βελτιωθεί.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η Αστυνομία, αν κριθεί αναγκαίο, δεν θα αντιμετωπίσει δραστικά περιπτώσεις εγκληματικότητας. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνεται σε διαφορετική βάση, όπου η Αστυνομία δεν θα αντιμετωπίζει το πλήθος ως ομοιογενές, αλλά ούτε και εκ των προτέρων επικίνδυνο. Δεν είναι εχθρός της Αστυνομίας ο κάθε διαδηλωτής. Και αυτό θα πρέπει να γίνει απολύτως σαφές στο αστυνομικό προσωπικό που διαχειρίζεται, παραδείγματος χάρη, μαζικές εκδηλώσεις.

Αυτή η πολυκλαδική συνεργασία ανάμεσα στους τοπικούς θεσμούς, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τους πολίτες και την Αστυνομία – ένα τετράγωνο – δεν είναι εύκολη υπόθεση να επιτευχθεί. Θα προσπαθήσουμε όμως.

Ο ακριβής ορισμός του τι σημαίνει νόμιμη, δημοκρατική αστυνομική παρέμβαση, δηλαδή η θετική διαντίδραση Αστυνομίας και πολιτών μπροστά στο έγκλημα και την τρομοκρατία πρέπει να μελετηθεί σε βάθος.

Η Αστυνομία, όμως, πρέπει να εντάξει την αστυνόμευση μέσα στην κοινότητα. Με πρόληψη και αποτροπή. Με διαμεσολάβηση και, κυρίως από την πλευρά της, με κοινωνικό πρόσωπο, ώστε να ρυθμίζει και όχι να καταστέλλει τα κοινωνικά προβλήματα.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Τίποτε όμως δεν μπορεί να πετύχει αν δεν αλλάξει το κοινωνικό προφίλ του αστυνομικού, του έλληνα αστυνομικού. Όπως δεν μπορούμε να έχουμε εκπαίδευση χωρίς δασκάλους, κατά τον ίδιο τρόπο δεν μπορούμε να έχουμε Αστυνομία χωρίς αστυνομικούς με υψηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης, με κοινωνική αναγνώριση και με εξασφαλισμένο status .

Ο σύγχρονος αστυνομικός δεν παίζει κρυφτούλι με τους κλέφτες στη γωνιά της αλάνας ή της αυλής, αλλά έχει να αντιμετωπίσει την «αυτοκρατορία του εγκλήματος», το λεγόμενο « killer kapitalismus ». Για να τον έχουμε φίλο και προστάτη στο δρόμο, στο σχολείο, στην επιχείρηση, πρέπει αφενός να του εμπιστευτούμε στρατηγικό ρόλο – και όχι μόνο εκτελεστικό – και αφετέρου να τον εκπαιδεύσουμε κατάλληλα.

Ίσως αυτή να είναι η αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις Αστυνομίας – Πολίτη, αλλά και μια νέα εποχή στην ορθή, σύγχρονη, αποτελεσματική και πάντα εντός των ορίων του Συντάγματος και του πολιτισμού μας, αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που η σημερινή πολιτική και κοινωνική συγκυρία επιτρέπει τη συμφιλίωση της Αστυνομίας και της Κοινωνίας. Πρέπει όλοι, κόμματα, φορείς, υπηρεσίες, να πιστέψουμε σε αυτόν το στόχο και να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί έτσι θα υπηρετήσουμε καλύτερα και το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική ειρήνη.

Η Αστυνομία οφείλει πρώτη να δώσει το χέρι, πρώτη να δείξει δείγματα αυτής της νέας αντίληψης σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών, ήπιας χρήσης της νόμιμης και πάντα κοινωνικά πρόσφορης παρέμβασης στις περιπτώσεις διατάραξης της τάξης και διακινδύνευσης της ασφάλειας και κυρίως λογοδοσίας για οποιαδήποτε υπέρβαση ή κατάχρηση εξουσίας.

Το δημοκρατικό πολίτευμα και οι πολίτες περιμένουν πολλά από την Αστυνομία τόσο στο επίπεδο της κοινωνικής ειρηνοποιού δράσης της και της πρόληψης, όσο και στο επίπεδο αποτροπής της τέλεσης εγκληματικών πράξεων.

Ο Αστυνόμος είναι ο φίλος στη γωνιά του δρόμου, είναι ο προστάτης του φτωχού, είναι ο φύλακας – άγγελος του κατατρεγμένου.

Κύριε Πρόεδρε,

Ούτε η Φυσική ούτε η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου είναι διατεθειμένες να ανεχθούν φαινόμενα άμετρης βίας, ρατσισμού και διαχωρισμού των πολιτών και των ανθρώπων από τη μεριά των αστυνομικών.

Θα ελέγξουμε μία προς μία τις περιπτώσεις τόσο σε πειθαρχικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο. Και γι’ αυτό χαιρετίζουμε την εξαγγελία σας για Μόνιμη Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημοκρατικού Ελέγχου της Αστυνόμευσης.

Η Ελληνική Αστυνομία στηρίζει τη Δημοκρατία και τους θεσμούς, υπηρετεί και προστατεύει τους πολίτες και συνιστά κρίσιμο παράγοντα ασφάλειας και ανάπτυξης.

Θέλουμε, επίσης, να διαβεβαιώσουμε ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου για την ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που βέβαια έχουν ήδη δείξει μέσα σε ακραία καιρικά φαινόμενα την αποτελεσματικότητά τους.

Ευχαριστούμε για την παρουσία σας και σας δηλώνουμε ότι η Αστυνομία και κάθε αστυνομικός ξεχωριστά, θα σέβεται το Σύνταγμα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον της χώρας.
( για περισσότερα πατήστε εδώ )www.minocp.gov.gr/index.

O κ. Πρωθυπουργός είπε τα εξής :
Κύριε υπουργέ, σας ευχαριστώ. Η σημερινή μου επίσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει, όχι μόνο συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα.
Θέλω να σας θυμίσω δηλώσεις μου προεκλογικά ότι όραμά μου  είναι να φτάσουμε στο σημείο να ξεφύγουμε από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος και να πετύχουμε μια ουσιαστική συμφιλίωση του πολίτη με τον αστυνόμο. Αυτό που περιέγραψε πριν από λίγο ο υπουργός, λέγοντας ότι όταν ο πολίτης αντικρίζει τον αστυνομικό, να τον αντιμετωπίζει ως φύλακα άγγελο και προστάτη, να μην φοβάται , να αισθάνεται ασφάλεια, να αισθάνεται ότι είναι ο άνθρωπος που θα προστρέξει για να τον προστατέψει.
Θέλω να επισημάνω ότι το αγαθό της ασφάλειας είναι ένα σημαντικό αγαθό που οφείλουμε όλοι μας να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να καταστεί  πραγματικότητα για κάθε πολίτη.
Δεν ήρθα, λοιπόν, σήμερα εδώ ενώπιον σας για να κοινοτοπήσω λέγοντας το απολύτως αυτονόητο ότι το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας  είναι εξαιρετικά δύσκολο και εξαιρετικά σημαντικό. ʼλλωστε, εσείς γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, καλύτερα από τον καθένα πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια του κάθε ανθρώπου, το δικαίωμά του να ζει και να κινείται χωρίς φόβο.
Το έργο σας είναι σημαντικό, γιατί η τήρηση των νόμων, η αντιμετώπιση του εγκλήματος, η προστασία των πολιτών αποτελεί το θεμέλιο για την αδιατάρακτη και ομαλή αναπαραγωγή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Αν όλα τα παραπάνω είναι εγγυήσεις του Συντάγματος, τότε η Αστυνομία  είναι επιφορτισμένη με την τήρηση και την εφαρμογή τους. Είναι, όμως, το έργο σας, εκτός από σημαντικό, ταυτόχρονα και εξαιρετικά δύσκολο, καθώς τα Σώματα Ασφαλείας, ιδιαίτερα η Αστυνομία είναι εκείνη που αποτελεί την εμπροσθοφυλακή της κοινωνίας στη σύγκρουσή της  με το οργανωμένο έγκλημα.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η νέα κυβέρνηση έχει απόλυτη συνείδηση αυτής της δυσκολίας και θα κάνει τα πάντα, ώστε να συνδράμει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, στην  ασφάλεια των αστυνομικών για να μπορούν απερίσπαστοι να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.
Κυρίες και κύριοι, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται το ρόλο της η Αστυνομία, αντανακλά το επίπεδο της Δημοκρατίας σε μια χώρα. Το μεγάλο ζητούμενο για κάθε δημοκρατική χώρα του κόσμου είναι αυτό: μια  Αστυνομία  που θα είναι απολύτως αξιόμαχη, θα λειτουργεί αποτελεσματικά και ταυτόχρονα θα τηρεί κατά γράμμα αυτά που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Μια Αστυνομία ικανή να επέμβει άμεσα και καθοριστικά εκεί όπου χρειάζεται, αλλά και ταυτόχρονα φιλική προς τους πολίτες και με απόλυτο σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Μια τέτοια Αστυνομία αξίζει την εκτίμηση όλων μας και μπορεί να κάνει μια χώρα υπερήφανη, τόσο για την ασφάλεια που παρέχει προς τους πολίτες, όσο όμως και για το σεβασμό στα συνταγματικά δικαιώματα και τις συνταγματικές ελευθερίες που επιδεικνύει.
Η αντίληψη ότι οι νόμοι που κατοχυρώνουν τις συνταγματικές ελευθερίες υπάρχουν για να προστατεύουν τους κάθε είδους κακούς και εγκληματίες και ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική, αν αυτούς τους νόμους δεν τους παραβιάζει, είναι μια αντίληψη οπισθοδρομική, επιτρέψτε μου την έκφραση υπερσυντηρητική, το σημαντικότερο,  όμως, είναι ότι μια αντίληψη απολύτως εσφαλμένη. Διότι ειλικρινά εδώ πρέπει να μιλήσουμε με όρους αποτελεσματικότητας και επαγγελματικότητας και αυτό είναι το πιο σημαντικό.
Είναι μια αντίληψη αντιδημοκρατική αν θεωρεί ότι η τάξη και η ασφάλεια, υπάρχει μόνον εκεί όπου δεν υπάρχουν δικαιώματα και ελευθερίες. Όμως είναι κυρίως μια αναποτελεσματική αντίληψη, διότι είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι επαγγελματισμός και αποτελεσματικότητα σημαίνει ότι θα μπορείτε να κάνετε την δουλειά σας μέσα σε ένα πλαίσιο κοινωνικής συναίνεσης και πάνω από όλα και κοινωνικής συμφωνίας.
Πιστεύω, ότι στα πρόσωπά σας θα δω τους πρώτους χάρη στην εμπειρία σας, διότι εμείς, εγώ τουλάχιστον-  έχω μια θεωρητική προσέγγιση- και ο υπουργός , ως εγκληματολόγος  και πολύ καλύτερη από εμένα αλλά όσοι τα βιώνεται στη ζωή και την πράξη, έχετε άλλου είδους εμπειρίες συσσωρεύσει . Πιστεύω λοιπόν, ότι εσείς θα είστε οι πρώτοι που θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι είναι διαστρέβλωση αυτό που σας είπα πιο πριν, να νομίζει κανείς , ότι η Αστυνομία μπορεί να κάνει την δουλειά της, αν το Σύνταγμα και οι νόμοι παραβιάζονται. Το αντίθετο.
Το γόητρο της Αστυνομίας και ο μεγάλος σεβασμός που της οφείλει η κοινωνία για τη δουλεία που κάνει, σε καμία περίπτωση δεν κερδίζονται με υπερβάλλοντα ζήλο ούτε με κατάχρηση  εξουσίας. Κερδίζονται με υψηλού επιπέδου εκπαίδευση. Με απόλυτο και άψογο επαγγελματισμό και με σεβασμό στους νόμους. Με συνείδηση ότι πάνω από όλα επιτελείται  ένα λειτούργημα και δευτερεύοντος φυσικά,  επάγγελμα,  εργασία γιατί θα πω και στη συνέχεια πως θεωρώ ότι δεν πρέπει και αυτή την πτυχή, να την παραβλέψουμε. Για να αφήσουμε λοιπόν στην άκρη κάθε είδους προκαταλήψεις που συνδέονται με παλαιότερες εποχές και περιόδους, θα σας πω το εξής: Πράγματι ο πολίτης χαίρεται όταν βλέπει τον αστυνομικό, να κάνει σωστά τη δουλειά του. Πράγματι ο πολίτης χαίρεται όταν βλέπει τον αστυνομικό, στην γειτονιά. Όταν βλέπει τον αστυνομικό όχι ως αυτόν που θα τον υποβάλλει σε ελέγχους ή που θα του καταστείλει δημοκρατικές ελευθερίες αλλά αυτόν που θα βρίσκεται εκεί, στην κρίσιμη στιγμή όταν απειλείται η ασφάλειά του.
Η μία από τις προτεραιότητές μας την οποία εξαγγείλαμε και στις προγραμματικές δηλώσεις,  είναι να ξαναφέρουμε τον αστυνομικό , εκεί όπου ο πολίτης τον χρειάζεται, στην γειτονιά . Γνωρίζει ο κάθε Έλληνας πολίτης και η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της , ότι ο αστυνομικός ασκεί ένα επικίνδυνο λειτούργημα προκειμένου να διασφαλίσει , το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας. Γνωρίζει ο κάθε Έλληνας πολίτης  ότι η ανταπόκριση στο καθήκον,  είναι πολλές φορές σκληρή, πάνω από τα μέσα όρια, στα οποία δοκιμάζονται και  όλοι οι υπόλοιποι πολίτες , καθημερινοί άνθρωποι στις δουλειές τους .
Ταυτόχρονα όμως ο πολίτης γνωρίζει, βλέποντας τον αστυνομικό με την στολή του , ότι εκτός από πολίτης, με στολή ασκεί και εξουσία . Και επομένως, απαιτεί τον σεβασμό για τον ίδιον τον πολίτη αλλά και για όλους τους άλλους γύρω του. Δεν πρόκειται να ισχυριστώ σε καμία περίπτωση, ότι το ένα έρχεται σε αντίθεση με το άλλο. ʼλλωστε, όπως κανείς δεν εκτιμά μια αστυνομία που υπερβαίνει τα όρια της εξουσίας της, έτσι δεν εκτιμά και μια αστυνομία, ανίκανη να επιτελέσει  τον ρόλο της όσο φιλική και αν είναι προς τον πολίτη.
Το στοίχημα λοιπόν είναι η πιο άρτια ανταπόκριση και στις δύο πλευρές της κοινωνικής απαίτησης. Στη διασφάλιση της τάξης και τον σεβασμό του Συντάγματος. Θέλω να σας διαβεβαιώσω  ότι για το επίπεδο και το έμψυχο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας  πεποίθησή μας είναι ότι ο στόχος αυτός είναι απόλυτα εφικτός. Και θέλω επίσης, να σας διαβεβαιώσω ότι η Πολιτεία θα διαθέσει προς την κατεύθυνση αυτή  κάθε δυνατή βοήθεια . Και η δική μας αντίληψη για το τι χρειάζεται σήμερα, ώστε να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, αναλύεται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι αυτός που αντιμετωπίζει τον αστυνομικό όχι μόνο ως εκτελεστικό όργανο αλλά πρώτα από όλα , ως άνθρωπο, ως εργαζόμενο με ανάγκες και δικαιώματα , όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι. Οι συνθήκες εργασίας του αστυνομικού , τα μέσα που του παρέχονται, οι όροι με τους  οποίους  κάνει την υπηρεσία του και βεβαίως οι αποδοχές του, πρέπει να διασφαλίζουν πλήρως την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό του .
Και επιτρέψτε μου , όπου ακούτε τη λέξη αστυνομικό, σε αυτά που θα πω να βάλετε δίπλα και τη λέξη πυροσβέστης και τη λέξη Πολιτική Προστασία.  Αναφέρομαι σε όλους τους άντρες και τις γυναίκες που ασκούν το λειτούργημα της πολιτικής προστασίας, που έχουν ως έγνοια και ως σκοπό να προστατέψουν τον πολίτη. Και είναι πράγματι ζήτημα φροντίδας και προτεραιοτήτων αυτές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί, άντρες και γυναίκες, παρά το γεγονός ότι διάγουμε μια  περίοδο κρίσης, οικονομικών δυσκολιών, θα έλεγα, ότι από την πλευρά της  πολιτικής ηγεσίας  γνωρίζουν ,  τόσο ο υπουργός όσο και η ηγεσία  του υπουργείου στο σύνολό της και εργάζεται πολύ συστηματικά, ώστε να βρεθούν λύσεις πάνω στα καθημερινά προβλήματα των αστυνομικών, ως εργαζομένων. Οι λύσεις που πολλές φορές μπορούν να βρεθούν είναι όχι μόνο μέσα από την εξεύρεση νέων πόρων,  αλλά και μέσα από θεσμικές διαδικασίες που μπορούν να διευκολύνουν στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων . Αλλά και η εξεύρεση πόρων , θεωρούμε ότι είναι βασικός στόχος.  Θα πρέπει το επόμενο διάστημα βγαίνοντας σταδιακά από την κρίση, να αντιμετωπιστούν και οι αδικίες και στο μισθολογικό επίπεδο των προηγούμενων ετών .
Αλλά αυτό βεβαίως, θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα όχι από την μια μέρα στην άλλη. Και αυτό το κατανοούμε, όλοι φαντάζομαι. Αν λοιπόν ο πρώτος άξονας είναι οι όροι εργασίας, ο δεύτερος άξονας αφορά την εκπαίδευση. Η εκπαίδευση οφείλει να αντιστοιχεί στις σύγχρονες απαιτήσεις, να προσαρμόζεται σε νέα μέσα και τεχνολογίες, να υιοθέτει προωθημένα επιστημονικά βιβλία και πρότυπα και να προάγει τον επαγγελματισμό. Πάνω από όλα όμως, να εγγυάται στον μέγιστο δυνατό βαθμό στην ασφάλεια του ίδιου του αστυνομικού. Διότι αν δεν υπάρχει εγγύηση  στην ασφάλεια  του αστυνομικού, ο αστυνομικός βεβαίως δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών, με αποτελεσματικότητα. Μέρος της εκπαίδευσης, θεωρούμε ότι είναι και η εμπέδωση των δημοκρατικών αρχών, των νόμων και του σεβασμού προς κάθε πολίτη με τον οποίον η αστυνομία, έρχεται σε επαφή.
Και τέλος, ο τρίτος άξονας αφορά, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας. Η μεταρρύθμιση και η ριζική αναδιοργάνωση της αστυνομίας σε όλα τα επίπεδα,  ο εκσυγχρονισμός του αστυνομικού προτύπου, η επίλυση ζητημάτων όπως τα διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια αξιολόγησης και το αδιάβλητο σύστημα μεταθέσεων και κρίσεων, είναι σήμερα νομίζω, ζητήματα, υπερώριμα.
Οι απαιτούμενες τομές θα γίνουν με διαφάνεια και διάλογο και σας διαβεβαιώνω μακριά από κάθε μικροπολιτική σκοπιμότητα. Η υλοποίηση των παραπάνω, θα δώσει στην αστυνομία τη θέση που της αξίζει, που της αρμόζει  στο πλευρό της κοινωνίας και του πολίτη, στην υπηρεσία των νόμων και της Δημοκρατίας. Επιτρέψτε μου όμως  σε αυτό το σημείο να επισημάνω και δυο πολύ σοβαρά σημεία, στα οποία πιστεύω ότι το αποτέλεσμα, υπουργέ, πρέπει να φανεί άμεσα, πολύ σύντομα .
Το πρώτο σημείο είναι η μηδενική ανοχή που πρέπει να επιδείξετε στην διαφθορά και στην παρανομία. Το κύρος της αστυνομίας κρίνεται από την κάθετη και απόλυτη αντιμετώπιση, τέτοιων φαινομένων. Ξεκαθαρίζω την βεβαιότητά μου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών, κάνει υποδειγματικά την δουλειά της. Γνωρίζω και το γνωρίζει και η κοινωνία ότι σε αυτή την κατεύθυνση, της κάθετης αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, γίνονται ιδιαίτερα σημαντικά βήματα, το τελευταίο διάστημα. Ξέρουμε όμως όλοι μας, ταυτόχρονα, ότι αρκούν ελάχιστα και μεμονωμένα περιστατικά, για να διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και να ενθαρρυνθεί ακόμη περισσότερο  η παρανομία.
Γι αυτό και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι πρόθεση όλων μας, πολιτικής και φυσικής ηγεσίας είναι, να περιφρουρηθούν αποφασιστικά και να κατοχυρωθούν  ακόμα πιο στέρεα, το ανεπίληπτο ήθος και ο αυτοσεβασμός, του Σώματος .
Το δεύτερο σημείο που θα μου επιτρέψετε να αναφέρω αφορά την ύπαρξη κατά το παρελθόν, κρουσμάτων που φανέρωναν την δράση οργανωμένων θυλάκων, στο εσωτερικό του Σώματος. Θυλάκων με ιδιαίτερους στόχους, ανεξάρτητους ή παράπλευρους προς τον σχεδιασμό και  την καθορισμένη αποστολή του Σώματος. Θέλω και εδώ να είμαι ξεκάθαρος. Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν, ότι ο αστυνομικός δεν πρέπει να έχει πολιτικές πεποιθήσεις. Στην σύγχρονη Δημοκρατία, οι αστυνομικοί είναι ένστολοι πολίτες και δικαιούνται να έχουν τις πεποιθήσεις τους. Να έχουν τις πεποιθήσεις τους χωρίς να ελέγχονται από κανέναν εκτός από την ίδια την συνείδηση τους. Όμως δεν είναι ανεκτό το φαινόμενο δημιουργίας ομάδων που προσπαθούν συντονισμένα να επιβάλλουν τον τρόπο δράσης της αστυνομίας, συγκεκριμένα πολιτικά και ιδεολογικά κίνητρα , καθώς και αντικανονικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές. Πολύ περισσότερο, όταν η δράση αυτή, υπόκεινται από αντιλήψεις οριστικά καταδικασμένες από την Δημοκρατία στο σύνολό της. Είμαι σίγουρος, είμαι απολύτως βέβαιος ότι τέτοια φαινόμενα όπου και αν ξαναεμφανιστούν, θα αντιμετωπιστούν ριζικά  και άμεσα, πρώτα από όλα, από τη φυσική ηγεσία του Σώματος.
Η αστυνομία είναι στην υπηρεσία της Δημοκρατίας και της κοινωνίας. Έχει την απόλυτη στήριξη της κοινωνίας και πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός λαός, πρέπει να είναι υπερήφανος για τη δημοκρατική αστυνομία και τη δημοκρατική της λειτουργία.
Κανείς δεν έχει τα περιθώρια, ούτε καν να διανοηθεί να εκτρέψει την αστυνομία από τον ρόλο της ή να τη χειραγωγήσει με οποιοδήποτε τρόπο, σε οποιαδήποτε κλίμακα.
Κυρίες και κύριοι, ζούμε μια εποχή περίπλοκη, ιδιαίτερη, με ασύμμετρους κινδύνους. Ζούμε μια εποχή όπου από τη μια πλευρά το οργανωμένο έγκλημα εκσυγχρονίζεται διαρκώς, εκσυγχρονίζεται σε μέσα και δικτυώσεις και από την άλλη  πλευρά η οικονομική κρίση, η φτώχεια και η δυστυχία, επιδρούν δυστυχώς στο επίπεδο της ασφάλειας και της καθημερινότητας.
Η χώρα ταυτόχρονα διέρχεται μια δύσκολη περίοδο. Μια δύσκολη περίοδο, εξαιτίας των λαθεμένων επιλογών του παρελθόντος. Μια δύσκολη περίοδο που τα τελευταία τεσσεράμισι –πέντε χρόνια, όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες την έχουν βιώσει και οι αστυνομικοί επίσης.
Την έχουμε βιώσει με τη συρρίκνωση του εισοδήματος, με την ανεργία, με την πτώση του εισοδήματος. Γι’ αυτό λοιπόν πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη από μια συνεχή νομιμοποίηση της διακυβέρνησης, συνεχή κοινωνική νομιμοποίηση της διακυβέρνησης και από μια διαρκή οικοδόμηση συναινέσεων όπως προκύπτει.
Σε κάθε απόφαση, σε κάθε στιγμή, σε κάθε κρίσιμο θέμα, είναι απαραίτητο να οικοδομήσουμε αυτό που εγώ ονομάζω λαϊκή ενότητα και εθνική συναίνεση πάνω σε κρίσιμα ζητήματα. Η νέα κυβέρνηση, σας διαβεβαιώνω, στηρίζει τόσο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, όσο όμως και την ανάγκη το κράτος να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Και να είναι ένα κράτος δικαίου.
Δουλεύουμε σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση, δουλεύουμε σκληρά ώστε η νόμιμη, διαφανής και λογοδοτούσα άσκηση των συνταγματικών εξουσιών να συντελείται μέσα σε κλίμα νηφαλιότητας, ήπιας διαχείρισης και χωρίς υπερβάσεις. Πολλές φορές αυτό έχει πολιτικό κόστος, αλλά είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος προκειμένου να έχουμε θετικό αποτέλεσμα, προτιμούμε το θετικό αποτέλεσμα, αψηφώντας το κόστος.
Δεν πρέπει όμως, σε καμία περίπτωση, η δημοκρατική στάθμιση στη διαχείριση κρίσεων και συγκρούσεων να εκλαμβάνεται από οποιονδήποτε ως αδυναμία στη διακυβέρνηση.
Η εμμονή στη δημοκρατία, στη διαφάνεια, στην τήρηση του Συντάγματος είναι για εμάς επιλογή και όχι αδυναμία.
Και θέλω με την ευκαιρία, που βρίσκομαι, σήμερα, ενώπιών σας, να διαβεβαιώσω άπαντες, ότι όσοι από την πρώτη στιγμή, από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου, καθώς και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης επεσήμανα, κυρίως δε ότι η Ελληνική Δημοκρατία, δεν εκβιάζεται. Το ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, ισχύει προς όλες τις κατευθύνσεις και προς το εξωτερικό, και προς το εσωτερικό. Και προς τα έξω και προς τα μέσα.
Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να εκβιάσουν τη Δημοκρατία και να διαρρήξουν τη λαϊκή ενότητα, είναι γελασμένοι. Η επιμονή δε, ορισμένων, σε παρόμοιες τακτικές θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Καλώ, επομένως, όλους τους φορείς της πολιτείας, αλλά και τους κοινωνικούς φορείς,  να συμβάλλουν στο μέτρο της ευθύνης του καθενός, στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας σε όλους τους πολίτες.
Να συμβάλλουν στην εξασφάλιση της Δημοκρατίας και στην απρόσκοπτη λειτουργία των θεσμών και της δικαιοσύνης, αναπόσπαστο τμήμα των οποίων είναι η συνταγματική, νόμιμη και κοινωνικά πρόσφορη δράση της σύγχρονης αστυνομικής και αντεγκληματικής πολιτικής.
Κυρίες και κύριοι είμαι σίγουρος, ότι η πολιτεία και η αστυνομία θα συνεργαστούν υποδειγματικά, προκειμένου να κάνουμε το βήμα προς μια νέα εποχή, με περισσότερη ασφάλεια, αλλά ταυτόχρονα και με περισσότερη ελευθερία.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη βοήθεια αλλά και μεγαλύτερη επιβράβευση για το έργο σας, από την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Εμπιστοσύνη η οποία κερδίζεται καθημερινά, σε κάθε σημείο της χώρας, με την αποτελεσματικότητα τον επαγγελματισμό, αλλά και την ανθρωπιά που οφείλουν να επιδεικνύουν οι άνδρες και οι γυναίκες που έχουν ταχθεί να προστατεύουν τον πολίτη και να διασφαλίζουν το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας.
Με αυτές τις σκέψεις και με την παρουσία μου εδώ, που επαναλαμβάνω, θέλω να πιστεύω ότι δεν έχει μόνο συμβολικό, αλλά και ουσιαστική σημασία στήριξης του έργου σας, αλλά και ταυτόχρονα επισήμανσης του δρόμου μέσα από τον οποίο μπορούμε να κάνουμε σημαντικές τομές εκσυγχρονισμού, αναβάθμισης, μεγέθυνσης της αποτελεσματικότητας της δουλειάς σας και άρα μεγαλύτερης θετικής ανταπόκρισης και αναγνώρισης από την κοινωνία, θέλω για μια ακόμη φορά να σας ευχαριστήσω και να σας ευχηθώ ολόψυχα καλή δύναμη, αλλά και καλή επιτυχία, επιτυχίες σημαντικές στο δύσκολο έργο σας.
Σας ευχαριστώ
( περισσότερα πατήστε εδώ www.primeminister.gov.gr/2015/04/20/13560 )