Εορτασμός του επετειακού έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» 25 ΑΙΩΝΕΣ από την ΜΑΧΗ και την ΝΑΥΜΑΧΙΑ

Εορτασμός του επετειακού έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020»  25 ΑΙΩΝΕΣ  από την ΜΑΧΗ και την ΝΑΥΜΑΧΙΑ
Τελευταία ενημέρωση 30/09/2020

 Στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά  πραγματοποιήθηκε σήμερα  ο εορτασμός  του επετειακού έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» . Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. , ο Πρωθυπουργός Κυριάκος ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ , η Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες - Σαλαμίνα 2020», Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.και άλλοι επίσημοι;

Ομιλία στον εορτασμό του επετειακού έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» της Προέδρου της Δημοκρατίας .

Με χαρά και συγκίνηση βρίσκομαι εδώ για να χαιρετίσω την εκδήλωση για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.
 
Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των προγόνων που πολέμησαν για την ελευθερία τους. Αντλούμε θάρρος και έμπνευση από τη σύμπνοια και την αυταπάρνησή τους, τη στρατηγική ευφυία και την εφευρετικότητά τους απέναντι σε έναν εχθρό με συντριπτική υπεροχή, αριθμητική και στρατιωτική. Στις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα, η αρχαία Ελλάδα ενώθηκε και πολέμησε για τον πιο υψηλό κοινό σκοπό. Κατάφερε με σχέδιο, επινοητικότητα και ομοψυχία να υπερασπιστεί τα πάτρια εδάφη, αλλά και να διαφυλάξει έναν πολιτισμό που έμελλε να ανθίσει και να καθορίσει, με την καθολικότητα των ιδεών και των αρχών του, ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο.
 
Αισθανόμαστε δέος και συγκίνηση για την αυτοθυσία και το απαράμιλλο φρόνημα των γενναίων των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας. Όχι όμως μόνο για τα πολεμικά τους κατορθώματα και τη σθεναρή αντίστασή τους στον κατακτητή. Οι επικές αυτές στιγμές, που ανακαλούμε και γιορτάζουμε 2500 χρόνια μετά, συγκροτούν την ιστορική μας συνείδηση και συμπυκνώνουν τις θεμελιώδεις αξίες των πολιτικών και πολιτισμικών μας καταβολών. Αυτές τις αξίες φύλαγαν στις Θερμοπύλες και υπερασπίζονταν στη Σαλαμίνα εκείνοι «οι δίκαιοι κι ίσοι σ’ όλες των τες πράξεις / αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία» όπως τόσο όμορφα τους θυμάται ο Καβάφης.
 
Χάρη σε εκείνους διασώθηκε και ήκμασε ο ελληνικός πολιτισμός της αρχαιότητας, μήτρα του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στη δημοκρατία των αρχαίων και το ανώτερο νόημα που δίνει στην ιδιότητα του πολίτη και τη συμμετοχή στα κοινά επιστρέφουμε για να αναζωογονήσουμε τους θεσμούς και τη δημοκρατία μας. Στην ελληνική φιλοσοφία και την αρχαία τραγωδία συναντάται το μεγαλείο της ανθρώπινης νόησης με την αγωνία και την τραγικότητα της ύπαρξης. Στη συνύπαρξη και την αρμονία του μύθου και του Λόγου, του νόμου και του ήθους, της ευημερίας και της δικαιοσύνης, έχει τις πιο βαθιές της ρίζες η νεωτερική ευρωπαϊκή ταυτότητα. Οι νίκες στους Περσικούς Πολέμους δεν είναι μόνον κτήμα της ελληνικής ιστορίας, αλλά η απαρχή της μακράς και θαυμαστής διαδρομής του δυτικού πολιτισμού.
 
Τα ευγενή ιδανικά των αρχαίων Ελλήνων διατρέχουν τον κοινωνικό και πολιτικό βίο. Δεν αφορούν μόνο τα αντικείμενα της γνώσης, αλλά, όπως γράφει ο Pierre Hadot, έναν τρόπο ζωής: μία διαρκή άσκηση στην αρετή και το αγαθό, στη μέριμνα για τον οίκο και την Πολιτεία. Η τιμή και μνήμη των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας συνιστά την ηχηρή υπόμνηση της ευθύνης και της βαριάς ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αυτής που προσέδωσε στο έθνος μας το ιστορικό του βάθος και το συνέδεσε ακλόνητα με την Ευρώπη. Μία ανεκτίμητη παρακαταθήκη που οφείλουμε να διατηρήσουμε ακέραια και ζωντανή, με πλούσιες επιστημονικές και εκπαιδευτικές δράσεις, και να καταστήσουμε ελκυστική και προσιτή στην κοινωνία, κυρίως στους νέους.
 
Σήμερα, η χώρα μας και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις και διαφορετικές δοκιμασίες: στην οικονομία, στη δημόσια υγεία, στη γεωπολιτική. Πολλοί μιλούν για κρίση της δημοκρατίας και του ίδιου του πολιτισμού μας. Η εμβάθυνση στην ιστορία και τα διδάγματά της, στα γεγονότα που ακτινοβολούν μέσα στους αιώνες, είναι το ανεξάντλητο γνωστικό και ψυχικό μας απόθεμα. Καθαρίζει τη σκέψη μας από τις προκαταλήψεις και μας επανασυνδέει με τα ουσιώδη, τα θεμέλια της συνύπαρξής μας. Μας προφυλάσσει από ιστορικούς αναχρονισμούς και απλουστεύσεις που συρρικνώνουν τα όρια της κατανόησής μας και υπονομεύουν τον διάλογο των πολιτισμών.
 
Στους εορτασμούς και τις εκδηλώσεις μας ξαναπιάνουμε το νήμα της δημοκρατίας και του φωτεινού πνεύματος που συνδέει την αρχαία με τη σύγχρονη Ελλάδα και την Ευρώπη. Η επετειακή επιστροφή στις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα αποτελεί την ελάχιστη τιμή και οφειλή στην εθνική μας υπερηφάνεια και την οικουμενική αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
ΠΗΓΗ : ΠΡΟΕΔΡΙΑ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ