Δολοφονική επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας ΤΗΝ 2-12-2015

Δολοφονική επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας ΤΗΝ 2-12-2015
Τελευταία ενημέρωση 13/01/2016

 Μακελειό με πολλά ερωτήματα στο Σαν Μπερναντίνο
AFP, A.P., REUTERS
Αγνωστο παρέμενε μέχρι αργά χθες το βράδυ το κίνητρο της δολοφονικής επίθεσης στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας, 100 χλμ. ανατολικά του Λος Αντζελες, το βράδυ της Τετάρτης, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 17, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι δύο ύποπτοι ως δράστες του φονικού, ο Αμερικανός πολίτης Σαγέντ Ριζουάν Φαρούκ, 28 ετών και η Τασφίν Μαλίκ, 27 ετών, που αργότερα έπεσαν νεκροί κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, εισέβαλαν πάνοπλοι φορώντας στολές παραλλαγής σε πάρτι που γινόταν στο Inland Regional Center, κέντρο παροχής υπηρεσιών σε άτομα με ειδικές ανάγκες, όπου εργαζόταν ο Φαρούκ ως επιθεωρητής, και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον των συγκεντρωμένων. Οι δύο ένοπλοι, προτού διαφύγουν με ένα μαύρο αυτοκίνητο, τοποθέτησαν στο σημείο του φονικού τρεις εκρηκτικούς μηχανισμούς. Αργά το απόγευμα το όχημα εντοπίστηκε και κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία οι δύο ένοπλοι έπεσαν νεκροί. Λίγο πριν από την επίθεση ο Φαρούκ, ο οποίος σύμφωνα με τον πατέρα του ήταν ευσεβής μουσουλμάνος, είχε παρευρεθεί στο πάρτι των εργαζομένων στο κέντρο, από όπου έφυγε εμφανώς οργισμένος για να επιστρέψει πάνοπλος με τη σύζυγό του, για την οποία δεν έχουν δοθεί πληροφορίες στη δημοσιότητα. Λίγο νωρίτερα, το ζευγάρι άφησε το έξι μηνών μωρό του στη μητέρα του Φαρούκ, λέγοντάς της ότι πηγαίνουν να επισκεφθούν κάποιο γιατρό.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Σαν Μπερναρντίνο, Τζάροντ Μπουργκουάν, δήλωσε ότι είναι προφανές ότι οι δύο δράστες είχαν οργανωμένο σχέδιο δράσης, ενώ τα όπλα τους είχαν αγοραστεί νομίμως στις ΗΠΑ.

Εκπληκτοι από τις εξελίξεις δήλωναν χθες οι συγγενείς του Φαρούκ. Ο γαμπρός του, Φαρχάν Χαν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε από το Κέντρο Αμερικανομουσουλμανικών Σχέσεων: «Δεν έχω την παραμικρή ιδέα γιατί να κάνει κάτι τέτοιο». Αλλά και οι συνεργάτες του δήλωναν ότι με έκπληξη άκουσαν το όνομα του Φαρούκ να εμπλέκεται στην υπόθεση, καθώς επρόκειτο για έναν ήσυχο και ευγενικό άνθρωπο που δεν έμοιαζε να κρατάει κακία σε κανέναν. Σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, ο Φαρούκ είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Σαουδική Αραβία και επέστρεψε στις ΗΠΑ παντρεμένος με τη γυναίκα του, την οποία γνώρισε στο Διαδίκτυο. Αλλωστε ήταν εγγεγραμμένος σε τουλάχιστον δύο ιστοσελίδες γνωριμιών. Σε μία από αυτές περιέγραφε τον εαυτό του ως «θρησκευόμενο αλλά από σύγχρονη οικογένεια», ενώ στα χόμπι του περιελάμβανε την ανάγνωση θρησκευτικών βιβλίων.

Ενώ το κίνητρο των δραστών της επίθεσης παραμένει άγνωστο, οι Αρχές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωνε ότι ο Φαρούκ δεν βρισκόταν υπό έρευνα για υπόθεση τρομοκρατίας, ενώ το CNN μετέδωσε ότι ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι ο Φαρούκ συνομιλούσε τηλεφωνικά και στο Διαδίκτυο με άτομα που συνδέονται με τρομοκρατία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας για το ζήτημα τόνισε ότι οι αρχές δεν γνωρίζουν το κίνητρο. «Είναι πιθανό να σχετίζεται με την τρομοκρατία, αλλά είναι εξίσου πιθανό να σχετίζεται με τον χώρο εργασίας. Θα βρούμε την άκρη του νήματος προτού καταλήξουμε σε συμπεράσματα».

Η πολύνεκρη επίθεση θέτει για ακόμα μία φορά υπό τα φώτα της επικαιρότητας το θέμα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Λίγο μετά την επίθεση ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS απηύθυνε έκκληση για τη μεταρρύθμιση του νόμου περί οπλοκατοχής, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες τέτοιων επιθέσεων. «Διαθέτουμε λίστα ατόμων που δεν επιτρέπεται να επιβαίνουν σε αεροπλάνα, αλλά οι ίδιοι άνθρωποι, στους οποίους απαγορεύουμε να πετάξουν, μπορούν να μπουν σε ένα κατάστημα εδώ στις ΗΠΑ και να αγοράσουν ένα όπλο χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τους σταματήσουμε».
Σε άλλο δημοσίευμα της 5-12-2015 της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ διαβάσαμε:
Αγνωστο παραμένει το κίνητρο των δραστών που αιματοκύλισαν το Σαν Μπερναρντίνο την Τετάρτη προτού πέσουν και οι ίδιοι νεκροί από τις σφαίρες αστυνομικών, παρόλο που αργά χθες το βράδυ οι αρχές ανακοίνωσαν πως οι επιθέσεις θα μπορούσαν να έχουν ως πηγή έμπνευσης το Ισλαμικό Κράτος. Οπως διαπιστώθηκε κατά την έρευνα που πραγματοποίησαν οι διωκτικές αρχές στο σπίτι τους, ο Σιέντ Ριζουάν Φαρούκ και η Μαλίκ, δράστες της ένοπλης επίθεσης, είχαν σωρεύσει χιλιάδες σφαίρες κάθε διαμετρήματος και είχαν ετοιμάσει και τουλάχιστον 12 αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενώ είχαν και υλικά που θα χρησίμευαν στην κατασκευή και άλλων βομβών. Είναι προφανές, σύμφωνα με τις αρχές, ότι προετοίμαζαν και άλλη επίθεση. Επιπλέον, σε έτερο λογαριασμό Φέισμπουκ, τον οποίο διατηρούσε με ψευδώνυμο η Μαλίκ, φέρεται να είχε υποσχεθεί αφοσίωση στο Ι.Κ. και τον ηγέτη του, Αμπού Μπακρ αλ Αμπαγκνταντί. Συνάδελφος του Φαρούκ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σύζυγός του ήταν τρομοκράτης. Παραμένει άγνωστο γιατί οι δύο δράστες επέλεξαν να επιτεθούν στο πάρτι των συναδέλφων του Φαρούκ στην κοινωνική υπηρεσία της κομητείας. Το FBI χειρίζεται την υπόθεση σαν να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια παρότι ακόμα δεν έχει φτάσει σε σαφές συμπέρασμα για το κίνητρο των δραστών.

Κατά την έρευνα του σπιτιού τους κατασχέθηκαν και αρκετές ηλεκτρονικές μηχανές, σκληροί δίσκοι και κινητά τηλέφωνα. Από την πρώτη εξέτασή τους προκύπτει ότι μία μόλις ημέρα πριν από την επίθεση ο Φαρούκ άρχισε να σβήνει και να καταστρέφει κάποια αρχεία. Επίσης το ζευγάρι είχε καταστρέψει ολοσχερώς δύο κινητά τηλέφωνα και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή προσπαθώντας -προφανώς- να σβήσει τα ίχνη του.

Χθες, εξάλλου, ο ιατροδικαστής του Σαν Μπερναρντίνο έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των 14 θυμάτων της ένοπλης επίθεσης. Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται και ο ελληνικής καταγωγής Νικόλαος Θαλασσινός, ο οποίος εργαζόταν ως επιθεωρητής υγείας της κομητείας και ήταν συνάδελφος του Φαρούκ. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Τζένιφερ ήταν μεσσιανικοί Ιουδαίοι. Σύμφωνα, μάλιστα, με κάποια δημοσιεύματα ο Φαρούκ και ο μεταστάς είχαν λογομαχήσει έντονα πρόσφατα για θρησκευτικά θέματα. Aλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Φαρούκ, που παλιότερα επισκεπτόταν το τέμενος δύο φορές ημερησίως, ξαφνικά πριν από τρεις εβδομάδες σταμάτησε να πηγαίνει.

Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον, που γνωρίζουν καλά όλες τις πτυχές της εξελισσόμενης έρευνας, επισημαίνουν ότι αν και υπάρχουν πολλά ίχνη, δεν υπάρχουν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία που να συνδέουν το ζευγάρι των δραστών με τρομοκρατικές ομάδες εκτός ΗΠΑ. Ετσι, οι αρχές ελπίζουν ότι από την έρευνα των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα καταφέρουν να δουν κατά πόσο οι δράστες παρακολουθούσαν ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

www.kathimerini.gr/840768/article/epikairothta/kosmos/hpa-makeleio-me-polla-erwthmata-sto-san-mpernantino