Απεβίωσε ο Γεώργιος Χρήστου Βασιλόπουλος Υποστράτηγος Χωροφυλακής ε.α. την 16-4-2012

Απεβίωσε ο Γεώργιος Χρήστου Βασιλόπουλος Υποστράτηγος Χωροφυλακής ε.α. την 16-4-2012
Τελευταία ενημέρωση 09/09/2019

Του Νικολάου Κουτρουμπή Ταξιάρχου Χωροφυλακής ε.α. Επιτίμου Προέδρου της ΠΟΑΑΣΑ
Πλήρης ημερών, γεμάτος εμπειρίες από την πολυτάραχη υπηρεσιακή του διαδρομή και με εξαιρετικές και ποικίλες δραστηριότητες και πνευματικές αναζητήσεις, τόσο στον υπηρεσιακό όσο και στον μετά την αποστρατεία του, ιδιωτικό του βίο, έφυγε από τη ζωή, στις 16 Απριλίου 2012, σε ηλικία 103 ετών. ο Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Χωροφυλακής Γεώργιος Χρήστου Βασιλόπουλος. Σύμφωνα με την επιθυμία του, η κηδεία του έγινε στην γενέτειρά του Καλίτσαινα-Τριφυλίας. 
Ο Στρατηγός Γεώργιος Βασιλόπουλος, γεννήθηκε το έτος 1909. Κατετάγη στο Σώμα της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής, στο οποίο σταδιο-δρόμησε επαγγελματικά και δημιούργησε μια σπουδαία καριέρα. Τιμήθηκε με πολλά μετάλλια και άλλες ηθικές διακρίσεις. Ειδικότερα: του απενεμήθησαν 18 ηθικές αμοιβές συνοδευόμενες από χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια. Αποστρατεύθηκε από το Σώμα μετά από 37 έτη υπηρεσίας με το βαθμό του Υποστρατήγου.
Στο ελληνοιταλικό πόλεμο του 1940-1941 υπηρετούσε ως Ανθυπομοίραρχος, στη Σχολή Οπλιτών Χωροφυλακής, η οποία μεταφέρθηκε, λόγω του πολέμου, στο Παράρτημα Σχολής Χωροφυλακής στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Εκεί τον βρήκε η επίθεση των Γερμανών τον Μάιο του 1941. Ως Διοικητής του 11 Λόχου Δοκίμων Χωροφυλάκων πολέμησε με γενναιότητα και αυτοθυσία εναντίον των αλεξιπτωτιστών της Βέρμαχτ μέχρι την τελευταία στιγμή και αρνήθηκε να παραδοθεί., όπως έπραξαν και όλα τα τμήματα του Παραρτήματος με Διοικητή τον Ηρωικό Ταγματάρχη Χανιώτη. Αιχμαλωτίσθηκε από τους Γερμανούς και κρατήθηκε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων, επί τετράμηνο. Μετά την απελευθέρωσή του επανήλθε στην Αθήνα και το Αρχηγείο Χωροφυλακής τον τοποθέτησε Διοικητή αποσπάσματος Χωροφυλακής με έδρα την ʼνω Γιαννίτσου Ευρυτανίας. Ο γενναίος Αξιωματικός με το αδούλωτο πνεύμα και την ελληνική λεβεντιά στο αίμα του, δεν άντεξε την Ιταλική κατοχή και την εθνική ταπείνωση. Επαναστάτησε. Τον Ιούνιο του 1942, με τηλεγράφημά του προς το Αρχηγείο της Χωροφυλακής ανήγγειλε την απόφασή του να εγκαταλείψει την υπηρεσία του και να βγεί στο αντάρτικο. Πήρε μαζί του τους Χωροφύλακες που είχε υπό τις διαταγές του και βγήκε στο Βουνό, αγνοώντας τις συνέπειες. Εκεί στα Βουνά της Ρούμελης συναντήθηκε με τον ʼρη Βελουχιώτη. Επειδή διέγνωσε τις προθέσεις του Βελουχιώτη και για να αποφύγει μία εμφύλια σύγκρουση, αποδέσμευσε τους Χωροφύλακες και ο ίδιος μετέβη στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Μεσσηνία, όπου συνέχισε την επαναστατική του δράση ως οπλαρχηγός ανταρτικών δυνάμεων με την επωνυμία Ε.Σ ( Ελληνικός Στρατός) Δυστυχώς το ΚΚΕ με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ επετέθη εναντίον των εθνικών ανταρτικών δυνάμεων, το 1943 και πέτυχε την διάλυση του Ε.Σ. Ο Βασιλόπουλος δεν συμβιβάσθηκε. Κατέφυγε στην Αθήνα, όπου συνέχισε τη δράση του ως μέλος των κατασκοπευτικών διασυμμαχικών οργανώσεων Μήδας 644 και Απόλλων. Στα Δεκεμβριανά του 1944, έλαβε μέρος στην μάχη των Αθηνών εναντίον των αναρχοκομμουνιστών και πολέμησε στην περιοχή της Πλάκας και του Μακρυγιάννη.
Ο Γεώργιος Βασιλόπουλος δεν ήταν μόνο γενναίος πολεμιστής αλλά και άνθρωπος των γραμμάτων. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού και λάτρης της Ελληνικής παιδείας.
Εκτός από την επιμόρφωση που έτυχε από την φοίτησή του στις παραγωγικές Σχολές του Σώματος και τις Σχολές Επιμορφώσεως, μετεκπαιδεύθηκε στις Η.Π.Α. σε θέματα εθνικής Ασφαλείας. Απέκτησε ανωτέρα πανεπιστημιακή μόρφωση στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα εξέμαθε δύο γλώσσες Αγγλικά και Γερμανικά. Χάρη στην ανωτέρα μόρφωση και τη γλωσσομάθειά του, επιλέγει από την υπηρεσία για την εκτέλεση εθνικών διπλωματικών αποστολών στο διασυμμαχικό στρατηγείο Βερολίνου –Βιέννης, όπου παρέμεινε επί τέσσερα έτη, αλλά και σε άλλες εθνικές αποστολές. 
Διατέλεσε καθηγητής στις παραγωγικές Σχολές, αλλά και στις Σχολές Μετεκπαιδεύσεως, του Σώματος της Χωροφυλακής, όπου εκτός των πολύτιμων γνώσεων μετέδιδε στους μαθητές των Σχολών, το νεωτεριστικό πνεύμα από το οποίο πίστευε ότι έπρεπε να διέπεται η αστυνομία στη νέα μεταπολεμική εποχή, αλλά και τον ενθουσιασμό για τα ιδανικά του έθνους.
Ο πολυτάλαντος και ανήσυχος Γεώργιος Βασιλόπουλος, στράφηκε και προς το συγγραφικό έργο. Συνέγραψε 7 βιβλία, στα οποία μετέφερε τις γνώσεις και τις εμπειρίες του, αλλά προπαντός τις αγωνίες του για το μέλλον της πατρίδος, την εξυγίανση του κράτους και τον εθνικό προσνατολισμό της νεολαίας και της κοινωνίας. 
Ήταν ένας γνήσιος Έλληνας με βαθειά χριστιανική πίστη και έτοιμος για κάθε θυσία για τη σωτηρία της πατρίδος. Έζησε με εντιμότητα, εθνική καθαρότητα και χριστιανικό ήθος. Διατήρησε δε την διαύγεια του πνεύματος και την καθαρότητα της σκέψεως μέχρι το τέλος του βίου του. Το τελευταίο του βιβλίο με τον τίτλο «ΑΝΑΤΡΟΠΗ’ το εξέδωσε σε ηλικία 100 ετών. Αιωνία του η μνήμη.