Τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία» του Charlie Hebdo 7 -1-2015
Τουλάχιστον δώδεκα είναι οι νεκροί ο απολογισμός της ένοπλης επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του περιοδικού κόμικ «Charlie Hebdo» στο Παρίσι.
Νεκροί είναι 10 δημοσιογράφοι και δύο αστυνομικοί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Είκοσι άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τέσσερα σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ των σοβαρά τραυματισμένων ατόμων είναι και ένας αστυνομικός.
Οι κομικογράφοι Charb, Cabu, Wolinski και Tignous είναι νεκροί.
«Μία τρομοκρατική επίθεση ασύγκριτης βαρβαρότητας» κατήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έσπευσε στον τόπο της τραγωδίας.
«Μία επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά μία εφημερίδας, κατά των δημοσιογράφων που ήθελαν πάντα να αποδεικνύουν ότι μπορούσαν να ενεργούν, στη Γαλλία, για την υπεράσπιση των ιδεών τους. Είχαν αστυνομικούς για την προστασία τους. Δολοφονήθηκαν άνανδρα».
«Έχουμε ενεργοποιήσει το σχέδιο Vigipirate. Οι δράστες της επίθεσης αυτής θα διωχθούν. Η Γαλλία βρίσκεται σε σοκ» είπε.
«Οφείλουμε να ενεργήσουμε με αυστηρότητα, αλλά με γνώμονα την εθνική ενότητα. Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη στιγμή, πολλές επιθέσεις έχουν αποτραπεί, γνωρίζαμε ότι δεχόμασταν απειλές διότι είμαστε μία ελεύθερη χώρα. Θα τιμωρήσουμε τους δράστες».
«Καλώ στο Προεδρικό Μέγαρο τους υπουργούς και τους αρμόδιους αξιωματούχους για την προστασία που πρέπει να διασφαλίσουμε σε όλους τους τόπους όπου μπορούν να επαναληφθούν τέτοιες πράξεις».
Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Χινταλγκό κάλεσε τους πολίτες σε σιωπηλή διαμαρτυρία την Πέμπτη το βράδυ (21:00 ώρα Ελλάδος) στο κέντρο της πόλης.
Το χρονικό της επίθεσης
Η επίθεση ξεκίνησε στις 11.30 τοπική ώρα (12.30 ώρα Ελλάδος), όταν τρεις άνδρες που φορούσαν κουκούλες και ήταν οπλισμένοι με αυτόματο όπλο καλάσνικοφ και με ατομικό εκτοξευτήρα ρουκετών, εισέβαλαν στο κτήριο του εβδομαδιαίου σατιρικού περιοδικού Charlie-Hebdo στην οδοόΝικολά Απέρ 10, στο 11ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Εφτασαν γρήγορα στην αίθουσα υποδοχής κοινού και αμέσως άνοιξαν πυρ. Από τα 12 θύματα για τα οποία κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες, τα 10 σκοτώθηκαν στο εσωτερικό του κτηρίου και ένα στο εξωτερικό.
Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έχει στηθεί για τον εντοπισμό και την σύλληψή τους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αστυνομία εντόπισε το όχημα με το οποίο διέφυγαν οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης.
Κατά τη διαφυγή τους οι δράστες έβγαλαν έναν οδηγό από το αυτοκίνητό του, έκλεψαν το όχημα και αναπτύσσοντας ταχύτητα τραυμάτισαν έναν περαστικό.
Λόγω παλαιότερων απειλών εναντίον του περιοδικού, με αφορμή την εμμονή της συντακτικής ομάδας να δημοσιεύει σκίτσα που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ, το κτήριο φυλασσόταν επί 24ώρου βάσεως από την αστυνομία. Αφού σκόρπισαν το θάνατο οι δύο ένοπλοι βγήκαν στο δρόμο, όπου δόθηκε μία σύντομη αλλά σκληρή μάχη με τους αστυνομικούς, στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε βαρύτατα τουλάχιστον ένας αστυνομικός ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι στο δρόμο ακούστηκαν τουλάχιστον 30 πυροβολισμοί.
Οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο, για το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν το επίταξαν επιτόπου ή εάν το οδηγούσε συνεργός τους. Κατά την επιχείρηση διαφυγής απώθησαν βίαια έναν πεζό, τον οποίον επίσης τραυμάτισαν.
«Είναι μια αληθινή σφαγή...» δήλωσε αστυνομικός που συμμετείχε στην ανταλλαγή πυροβολισμών με τους δύο ενόπλους και μετά εισήλθε στα γραφεία του περιοδικού. Αρκετοί από τους ευρισκόμενους στο κτήριο σώθηκαν καταφεύγοντας στην ταράτσα.
Στο σημείο της επίθεσης βρίσκεται και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανυέλ Βαλς.
Η πιο πολύνεκρη επίθεση στη Γαλλία από το 1835
Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε στη Γαλλία από το 1835 και οι φόβοι όλων στρέφονται σε δράση ισλαμιστών.
Το περιοδικό βρίσκεται στο 11ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, την οδό Νικολά Απέρ 10.
«Πρόκειται για σφαγή» δήλωσε δημοσιογράφος του περιοδικού.
Μετά το χτύπημα η Γαλλία έχει σημάνει συναγερμό. Σε ύψιστη επιφυλακή βρίσκεται ο κεντρικός τομέας του Παρισιού (Ile-de-France) και ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε τόπους λατρείας, καταστήματα, γραφεία μέσων ενημέρωσης και στα μέσα μεταφοράς.
«Nous sommes Charlie»/ «Je suis Charlie» («Είμαστε όλοι Charlie»/ «Είμαι Charlie») ήταν η άμεση αντίδραση στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η αιματηρή επίθεση στην εφημερίδα.
Το hashtag έγινε trending topic στο Twitter.
Το περιοδικό είχε πέσει θύμα εμπρηστικής επίθεσης στο παρελθόν, επίσης με αφορμή σκίτσα που είχαν κριθεί προσβλητικά.
Ενδεικτικά, λιγότερο από μία ώρα πριν το περιστατικό, το twitter του περιοδικού είχε αναρτήσει σατιρικό σκίτσο με «ευχές» του αρχηγού της τζιχαντιστικής ISIS (του αυτοαποκαλούμενου «χαλίφη της Βαγδάτης»)
Αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας εφημερίδα της Δανίας
Η εφημερίδα της Δανίας Jyllands-Posten που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όταν δημοσίευσε τα σκίτσα του Μωάμεθ, ανακοίνωσε ότι αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας μετά από την επίθεση στο Παρίσι.
Η εφημερίδα ενημέρωσε τους εργαζόμενους με e-mail.
Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα την επίθεση στο Παρίσι
Τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στα θύματα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφέρει:
«Εκ μέρους των Ελλήνων, εκφράζω τη βαθιά μας θλίψη και τον αποτροπιασμό μας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.
Οι Έλληνες είμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειες των αθώων θυμάτων και συμμετέχουμε στο πένθος του φίλου Γαλλικού λαού».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι καταδικάζει την επίθεση στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι, χαρακτηρίζοντάς την «αποκρουστική», ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας στη μάχη της κατά της τρομοκρατίας.
«Οι φόνοι στο Παρίσι είναι αποκρουστικοί. Βρισκόμαστε στο πλευρό του γαλλικού λαού στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου», ανέφερε ο Κάμερον σε ανακοίνωσή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ʼγkελα Μέρκελ καταδίκασε σήμερα την επίθεση εναντίον των γραφείων του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, από την οποία έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους 12 άνθρωποι, χαρακτηρίζοντάς την επίθεση εναντίον της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου.
«Αυτή η απεχθής ενέργεια δεν είναι μόνο μια επίθεση εναντίον των ζωών των Γάλλων πολιτών και της ασφάλειάς τους», ανέφερε η Μέρκελ στην ανακοίνωσή της. «Ήταν επίσης μια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου, θεμέλια του ελεύθερου και δημοκρατικού μας πολιτισμού. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο», υπογράμμισε η καγκελάριος.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι καταδικάζει απόλυτα «την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές».
Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε την επίθεση «ένα απίστευτα βίαιο έγκλημα».
Και η Ισπανία καταδίκασε «τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια» εναντίον του Charlie Hebdo και υπερασπίστηκε την ελευθερία του Τύπου ως «ένα θεμελιώδες δικαίωμα».
«Πληροφορηθήκαμε με τρόμο τα νέα για τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε σήμερα εναντίον των γραφείων του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι», αναφέρει η ισπανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
«Η κυβέρνηση, εξ ονόματος του ισπανικού λαού, εκφράζει την καταδίκη της με τον πιο έντονο τρόπο», προσθέτει.
Η Ισπανία «υπερασπίζεται σήμερα με τον πιο σαφή τρόπο από ποτέ την ελευθερία του Τύπου ως ένα θεμελιώδες και αμετάκλητο δικαίωμα», σημειώνει η ανακοίνωση.
Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε «με τον εντονότερο τρόπο» την επίθεση εναντίον των γραφείων της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι.
«Όλοι στον Λευκό Οίκο εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή», είπε ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι MSNBC.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για «φρικιαστική» επίθεση, είπε ότι οι σκέψεις και οι προσευχές του βρίσκονται με τους πολίτες της Γαλλίας.
Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι η Γαλλία και το Παρίσι «θα αντέξουν πέρα από το μισητό όραμα αυτών των δολοφόνων» και πρόσφερε βοήθεια στη Γαλλία για τη σύλληψη των «τρομοκρατών».
«Όλοι εδώ στον Λευκό Οίκο συμπάσχουν με τις οικογένειες αυτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε αυτή την επίθεση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, μιλώντας στο MSNBC.
«Οι ανώτεροι αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο βρίσκονται σε στενή επικοινωνία με τους ομολόγους τους στη Γαλλία» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Παρίσι στην έρευνα για την επίθεση.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καταδίκασε την "βαρβαρότητα" της επίθεσης εναντίον των γραφείων της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo σήμερα στο Παρίσι, χαρακτηρίζοντάς της "απαράδεκτη πράξη".
«Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από τη βίαιη και απάνθρωπη επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo. Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια, μια βαρβαρότητα που μας σοκάρει όλους, ως ανθρώπους και Ευρωπαίους", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γιούνκερ.
Και η Ισπανία καταδίκασε «τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια» εναντίον του Charlie Hebdo και υπερασπίστηκε την ελευθερία του Τύπου ως «ένα θεμελιώδες δικαίωμα».
«Πληροφορηθήκαμε με τρόμο τα νέα για τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε σήμερα εναντίον των γραφείων του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι», αναφέρει η ισπανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
Η Ισπανία «υπερασπίζεται σήμερα με τον πιο σαφή τρόπο από ποτέ την ελευθερία του Τύπου ως ένα θεμελιώδες και αμετάκλητο δικαίωμα» σημειώνει η ανακοίνωση.
ΠΗΓΗ εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ